Fettuccine Alfredo

Fettuccine Alfredo
Oceń przepis:
164 ocen Średnia ocena: 3.30
Seria kulinarna:
Jamie and Jimmy's Food Fight Club 4 (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Makarony, kluski
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 1 porcja królewskiego ciasta na makaron (z 400 g mąki typu 00, 75 g drobnej semoliny, 12 żółtek, 2 łyżek oliwy i 4 łyżek zimnej wody)
  • semolina, po przesypania
  • 150 ml śmietanki 42%
  • 150 ml śmietany 18%
  • 1 duże jajko
  • 60 g parmezanu, plus do podania
  • opcjonalnie: świeże trufle lub gałka muszkatołowa do otarcia
  • oliwa truflowa

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Ciasto przepuszczaj przez maszynkę do makaronu, aż uzyskasz płaty grubości karty do gry. Zamontuj przystawkę do fettuccine, delikatnie przepuszczaj przez nią płaty ciasta. Układaj gniazdka fettuccine na oprószonej semoliną tacy. Zagotuj duży garnek osolonej wody, tuż przed podaniem włóż fettuccine, gotuj 1-2 minuty – makaron ma być al dente. Przygotuj sos. Na bardzo małym ogniu na dużej patelni podgrzej oba rodzaje śmietany. Oddziel żółtko i roztrzep je ze śmietaną na patelni. Dodaj starty parmezan, roztrzep ponownie, dopraw porządnie solą morską i pieprzem. Za pomocą szczypiec przełóż fettuccine do sosu, wymieszaj, potrząsając patelnią i dolewając nieco wody z gotowania makaronu, by powstał jedwabisty sos. Podawaj z płatkami trufli, posypane szczyptą gałki muszkatołowej i tartym parmezanem, skropione oliwą truflową.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA