Bezglutenowy chleb z foremki

Bezglutenowy chleb z foremki
Oceń przepis:
263 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Piotr Kucharski

Seria kulinarna:
Domowa piekarnia Kucharskiego 2 (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Pieczywo
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 50 g siemienia lnianego
  • 30 g pestek dyni
  • 50 g nasion chia
  • 30 g sezamu
  • 600 g wody
  • 10 g świeżych drożdży
  • 250 g mąki gryczanej
  • 100 g mąki kukurydzianej
  • 150 g mąki ryżowej
  • 15 g soli
  • masło do posmarowania formy
  • mak do wysypania formy

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Nasiona wymieszać ze sobą i zalać 200 ml wody. Odstawić na 1 godzinę do nasiąknięcia. W tym czasie wymieszać ze sobą mąki i sól.

W pozostałej wodzie rozpuścić drożdże i dodać resztę składników. Dobrze wymieszać, przykryć i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.

Przełożyć do nasmarowanej masłem i wysypanej makiem keksówki. Posypać z wierzchu makiem, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.

Rozgrzać piekarnik do 220º C. Chleb wstawić do piekarnika, na spód piekarnika wylać kubek wody. Piec przez około 40-45 minut.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA