Bezglutenowy chleb z foremki
Oceń przepis:
Przygotował:
Piotr Kucharski
- Seria kulinarna:
- Domowa piekarnia Kucharskiego 2 (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Pieczywo
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 50 g siemienia lnianego
- 30 g pestek dyni
- 50 g nasion chia
- 30 g sezamu
- 600 g wody
- 10 g świeżych drożdży
- 250 g mąki gryczanej
- 100 g mąki kukurydzianej
- 150 g mąki ryżowej
- 15 g soli
- masło do posmarowania formy
- mak do wysypania formy
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Nasiona wymieszać ze sobą i zalać 200 ml wody. Odstawić na 1 godzinę do nasiąknięcia. W tym czasie wymieszać ze sobą mąki i sól.
W pozostałej wodzie rozpuścić drożdże i dodać resztę składników. Dobrze wymieszać, przykryć i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Przełożyć do nasmarowanej masłem i wysypanej makiem keksówki. Posypać z wierzchu makiem, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
Rozgrzać piekarnik do 220º C. Chleb wstawić do piekarnika, na spód piekarnika wylać kubek wody. Piec przez około 40-45 minut.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Pieczywo
Kuchnia polska
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W