Chleb tostowy

Chleb tostowy
Oceń przepis:
180 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Piotr Kucharski

Seria kulinarna:
Domowa piekarnia Kucharskiego 2 (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Pieczywo
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Składniki:

  • 320 ml wody
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 500 g mąki pszennej typ 750
  • 12 g soli
  • 50 g masła (1 łyżka) plus porcja do posmarowania foremki

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Drożdże i cukier rozpuścić w wodzie. Dodać mąkę i wymieszać, aż wszystko połączy się w jedną całość.

Przełożyć ciasto na lekko obsypaną stolnicę i zacząć wyrabiać.

W trakcie wyrabiania w ciasto wcisnąć masło i dalej wyrabiać przez 7-10 minut, aż ciasto będzie sprężyste i gładkie. Przełożyć do miski, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny w temperaturze pokojowej.

Po tym czasie przełożyć ciasto na blat, lekko zagnieść i uformować kulę. Odstawić do rozluźnienia ciasta na około 10 minut, następnie mocno skręcić w podłużny bochenek i przełożyć do foremki wysmarowanej masłem. Przykryć i odstawić na około 1 godzinę, aż ciasto podwoi swoją objętość.

W tym czasie rozgrzać piekarnik do 220 stopni C, z funkcją góra-dół. Na spodzie rozgrzać dużą blachę.

Wstawić bochenek i piec około 35 minut.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA