Tartaletki malinowe z różą z kremem z białej czekolady

Przygotował:
Sugarlady Agata Stankiewicz
- Seria kulinarna:
- Słodka jak Sugar 3 (odc. 8)
- Trudność:
- średnie
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka, Desery
Składniki:
- Spody:
- 1 jajko
- 260 g mąki pszennej
- 40 g mąki migdałowej
- 80 g cukru pudru
- 130 g zimnego masła
- szczypta soli
Konfitura malinowa z różą:
- 350 g malin
- 4 łyżki wody różanej
- 3 łyżki cukru
- sok z ½ cytryny
- 5 g agaru
Krem różany z białą czekoladą:
- 350 g śmietanki 30%
- 3 łyżki suszonych płatków róży
- 150 g białej czekolady
- 8 g żelatyny + 30 g wody
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Składniki na ciasto kruche, oprócz jajka, przesiekaj nożem lub wymieszaj przystawką mieszającą. Jak powstanie „piasek”, dodaj jajko. Ciasto uformuj w kulę, spłaszcz, owiń folią i wstaw do lodówki na 30 minut.
Po tym czasie podziel ciasto na dwie części. Rozwałkuj je. Wytnij spody i boki tarty. Wyłóż foremki i wstaw do zamrażarki na 30 minut. Po tym czasie wypiecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez 15-17 minut, do złotego koloru. Wystudź.
Maliny podgrzej z cukrem, wodą różaną, sokiem z cytryny. Na koniec dodaj agar i gotuj całość 2 minuty. Wylej na spody upieczonych tarteletek tak, aby sięgały połowy spodów. Wstaw do lodówki do stężenia.
Przygotuj krem. W 200 g śmietanki zagotuj płatki róży. Odstaw na 30 minut do godziny, aby infuzja nabrała mocy. Przelej śmietankę przez sito, by pozbyć się płatków. Dodaj resztę śmietanki.
Żelatynę namocz w minimalnej ilości zimnej wody i odstaw na 10 minut do napęcznienia. Całość śmietanki podgrzej. Dodaj czekoladę oraz żelatynę. Zblenduj. Wylej do schłodzonych tarteletek. Resztę kremu przykryj folią w kontakcie i wstaw do lodówki. Takim kremem możesz wykonać dekoracje.
Udekoruj tarteletki płatkami róży lub dowolnymi jadalnymi kwiatami.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź