Tarta z borowikami
Oceń przepis:
Przygotował:
James Martin
- Seria kulinarna:
- James Martin: francuska przygoda (odc. 8)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Tarty
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
Składniki:
- Ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- ¼ łyżeczki soli
- 100 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
- 1 jajko, ubite
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 łyżki zimnej wody
Nadzienie:
- 25 g masła
- 2 szalotki, drobno posiekane
- 250 g świeżych borowików, oczyszczonych i pokrojonych
- 4 jajka
- 200 ml tłustej śmietanki
- sól i świeżo mielony czarny pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
- Mąkę i sól przesiać do miski. Dodać połowę masła. Palcami delikatnie wetrzeć masło w mąkę, aż powstaną grube okruszki. Dodać resztę masła i wcierać, aż mieszanka zacznie się zbijać w grudki wielkości groszku. Po środku zrobić zagłębienie.
- W małej misce wymieszać jajko, sok z cytryny i wodę. Następnie wlewać stopniowo mieszankę do suchych składników. Z pomocą noża zagniatać ciasto. Być może zostanie nam trochę płynu. Ciasto przenieść na oprószoną mąką deskę i zagnieść. Uformować kulę, zawinąć ją w folię spożywczą i włożyć do lodówki na co najmniej 30 minut.
- Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Ciasto rozwałkować na oprószonej mąką desce do grubości pół centymetra i ostrożnie ułożyć w foremce do tarty o średnicy 22 centymetrów. Docisnąć, brzegi zostawić. Na wierzchu ułożyć papier do pieczenia, na który wysypać suszoną fasolę lub ryż. Podpiec przez 15 minut.
- Masło roztopić na dużej patelni z nieprzywierającą powłoką. Usmażyć szalotki i borowiki przez 4-5 minut, aż się mocno zrumienią.
- Ciasto wyjąć z piekarnika. Zdjąć papier z fasolą, wyrównać krawędzie.
- Jajka ubić ze śmietanką w misce. Doprawić solą i pieprzem, wylać na ciasto. Grzyby równomiernie rozłożyć łyżką. Tartę piec 25-30 minut, aż się zrumieni i zetnie.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W