Gulasz z kalarepy ze śliwkami kalifornijskimi

Gulasz z kalarepy ze śliwkami kalifornijskimi
Oceń przepis:
24 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Marta Dymek

Seria kulinarna:
Zielona rewolucja Marty Dymek 4 (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegańskie

Składniki:

  • 12 śliwek kalifornijskich
  • 1 szklanka mocnej, gorącej herbaty
  • 1 cebula
  • 2 papryki czerwone
  • 1 marchew / 150 g
  • 2 kalarepy / 500 g
  • olej
  • 1 łyżeczka cynamonu, zmielonego
  • ¼ łyżeczki kuminu, zmielonego
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 szklanka bulionu
  • sól i czarny pieprz
  • na koniec 1 - 2 łyżki soku z cytryny
do podania: kolendra, płatki migdałów

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Śliwki kalifornijskie namoczyć w herbacie i odstawić. Cebulę pokroić w kostkę, paprykę w grubą kostkę, marchew w pół talarki, a kalarepy w kostkę. Na dnie garnka rozgrzać olej, dodać pokrojone warzywa i smażyć przez 2 - 3 minuty.
Po tym czasie odsączyć śliwki, pokroić w kostkę i dodać do garnka wraz z kuminem oraz cynamonem. Smażyć przez kolejną minutę, po czym dodać pomidory i bulion. Przykryć i gotować przez 20 minut.
W międzyczasie migdały podprażyć, kolendrę posiekać. Gotowy gulasz podawać z migdałami oraz kolendrą i ulubioną kaszą, ryżem lub kuskusem.









 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA