Leczo z klopsikami

Leczo z klopsikami
Oceń przepis:
35 ocen Średnia ocena: 3.30

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC GOTOWANIA 5 (odc.3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Papryki i pomidory myjemy i suszymy.
Papryki kroimy w ok. 1 cm paski, cebulę w półplasterki, czosnek w plasterki, a pomidory w sporą kostkę.
Boczek kroimy w kostkę , a kiełbaski w plasterki.
Do rozgrzanego garnka bez dodatku tłuszczu dodajemy boczek, jak się ładnie zrumieni dodajemy kiełbaskę i rumienimy całość. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu, który zostawiamy w garnku, a mięso przekładamy do miseczki. Jeśli w garnku jest za mało tłuszczu dolewamy olej lub oliwę. Jak się ponownie rozgrzeje wrzucamy cebulę i smażymy ją dotąd, aż zmięknie i się zeszkli. Dodajemy do niej czosnek i krótko razem smażymy mieszając.
Do garnka dodajemy paprykę, ostrą i łagodną paprykę (przyprawę), podlewamy odrobiną wody lub wywaru, przykrywamy garnek i dusimy całość ok. 20-30 minut.
W tym czasie namoczoną w mleku kajzerkę dokładnie odciskamy, przekładamy ją do miski, dodajemy mielone mięso i mieloną kolendrę, sól, pieprz i wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Dodajemy poszatkowaną nać pietruszki i wyrabiamy masę.
Formujemy klopsiki wielkości orzecha włoskiego. Panierujemy klopsiki w bułce tartej i smażmy na rozgrzanym tłuszczu.
Do papryki dodajemy pomidory i dusimy dalej 10 minut. Do warzyw dodajemy boczek i kiełbaski, oraz usmażone klopsiki. Gotujemy razem kolejne 10 minut na niezbyt dużym ogniu. W razie potrzeby zagęszczamy całość wodą z mąką. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i ew. cukrem lub miodem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA