Chłodnik z pieczonych warzyw z grzybowo-orzechowym crunchem

Chłodnik z pieczonych warzyw z grzybowo-orzechowym crunchem
Oceń przepis:
7 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak rozgryza Polskę 2 (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 1 czerwona papryka
  • 1 pomarańczowa papryka
  • 1 czerwona papryczka chili
  • 2 czerwone cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • 4 dojrzałe pomidory
  • 2 brzoskwinie
  • 2 łodygi selera naciowego
  • garść bazylii
  • ok. 100 ml oliwy
  • 3 łyżki octu winnego
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego i kolendry
  • sok z jednej limonki
Crunch:
  • 6 grzybków shitake
  • 1 łyżeczka jasnego sosu sojowego
  • 2 łyżki orzechów laskowych
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • sok z jednej limonki
listki kolendry

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Wszystkie warzywa pokrój na mniejsze kawałki o obojętnym kształcie. Dodaj też pokrojone w ćwiartki brzoskwinie. Polej całość oliwą i piecz w 200 stopniach przez około 25 minut, aż warzywa puszczą soki.

Po upieczeniu ostudź i zmiksuj na gładką zupę. Dopraw solą oraz przyprawami. Na końcu wymieszaj z posiekaną bazylią i sokiem z limonki. Wstaw do lodówki i schłodź.

Orzechy rozgnieć lub utrzyj w moździerzu i wrzuć na patelnię. Praż, aż się przyrumienią. Dodaj olej oraz bardzo drobno posiekane shitake. Smaż, aż grzyby się przyrumienią. Dodaj sok i sos sojowy i jeszcze chwilę smaż, aż płyn odparuje.

Chłodnik podawaj posypany chrupiącym crunchem i listkami kolendry.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA