Krówki

Krówki
Oceń przepis:
20 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Jacek Sikora

Seria kulinarna:
Słodki drań (odc.17)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 2 puszki mleka skondensowanego słodzonego
  • 200 g masła
  • 100 g cukru
  • 2-3 krople esencji rumowej
  • 40 ml rumu

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Puszki z kajmakiem gotować w wodzie przez 6 godzin. Na patelnię wrzucić cukier i czekać, aż się skarmelizuje. Dodać kajmak z puszek potrząsając patelnią. Stale mieszać drewnianą łyżką na małym ogniu, do momentu gdy kropla spuszczona na zimny talerzyk od razu zastygnie. Dodać do kajmaku masło pokrojone w kostkę oraz rum i esencję. Masę ucierać w mikserze, aż będzie letnia. Na papier pergaminowy nakładać masę. W papierze rolować ją tak, by utworzyła wałeczek bez dziur. Spłaszczyć go z góry i po bokach. Następnie nożem moczonym w zimniej wodzie pokroić go na kawałki wielkości krówek.

© Jacek Sikora

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA