Krówki
Oceń przepis:
Przygotował:
Jacek Sikora
- Seria kulinarna:
- Słodki drań (odc.17)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 2 puszki mleka skondensowanego słodzonego
- 200 g masła
- 100 g cukru
- 2-3 krople esencji rumowej
- 40 ml rumu
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Puszki z kajmakiem gotować w wodzie przez 6 godzin. Na patelnię wrzucić cukier i czekać, aż się skarmelizuje. Dodać kajmak z puszek potrząsając patelnią. Stale mieszać drewnianą łyżką na małym ogniu, do momentu gdy kropla spuszczona na zimny talerzyk od razu zastygnie. Dodać do kajmaku masło pokrojone w kostkę oraz rum i esencję. Masę ucierać w mikserze, aż będzie letnia. Na papier pergaminowy nakładać masę. W papierze rolować ją tak, by utworzyła wałeczek bez dziur. Spłaszczyć go z góry i po bokach. Następnie nożem moczonym w zimniej wodzie pokroić go na kawałki wielkości krówek.
© Jacek Sikora
© Jacek Sikora
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia polska
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W