Naleśniki z jabłkami

Naleśniki z jabłkami
Oceń przepis:
21 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Laura Calder

Seria kulinarna:
Kuchnia francuska po prostu (odc.3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski, Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Składniki:

  • 185 g mąki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 jajka
  • 250 ml mleka
  • 2 łyżki cukru (tylko do deserów)
  • 2 łyżeczki roztopionego masła
  • woda

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Wsyp mąkę do miski i zrób wgłębienie. Dodaj sól, jajka, mleko i cukier (jeśli go używasz). Mieszaj powoli zagarniając mąkę z brzegów, co pozwoli ci uniknąć grudek. Przecedź masę, jeśli zależy ci, żeby była bardzo gładka. Dodaj masło. Odstaw na 1 – 2 godziny przed smażeniem. Rozrzedź masę wodą, aby uzyskać konsystencję lekkiej śmietany. Podgrzej patelnię do naleśników nad dużym ogniem. Posmaruj ją roztopionym, sklarowanym masłem lub olejem (chyba, że używasz patelni, do której nic nie przywiera). Odmierz 1 - 2 łyżki ciasta naleśnikowego i rozprowadź je szybko na patelni. Jeśli nałożyłaś za dużo ciasta, odlej je. (Naleśniki powinny być cienkie jak papier). Kiedy brzeg naleśnika zarumieni się, przewróć go na drugą stronę. Postaraj się, żeby naleśniki nie wystygły, kiedy przygotowujesz następne.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA