Pieczona golonka miodowo-piwna
                
                    
                Oceń przepis:
                        Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
 - ABC GOTOWANIA 4 (odc. 1)
 - Trudność:
 - łatwe
 - Rodzaj dania:
 - Dania mięsne
 - Kuchnia świata:
 - Kuchnia polska
 
Składniki:
- 2 golonki wieprzowe
 - 2 marchewki
 - 1 pietruszka
 - 1 cebula
 - 3 ząbki czosnku
 - 2 łodygi selera naciowego
 - 2 liście laurowe
 - 4 ziela angielskie
 - 6 ziarenek pieprzu
 - 2 ziarna jałowca
 - 1 łyżka soli
 - Marynata:
 - 1 butelka ciemnego, łagodnego piwa, o miodowym aromacie
 - 4 łyżki miodu
 - 2 łyżki ostrej musztardy miodowej
 - 4 ząbki czosnku
 - 1 łyżeczka mielonego kminku
 - 2 ziarna ziela angielskiego rozgniecione
 - 1 łyżeczka mielonej kolendry
 - 1 łyżeczka wędzonej papryki
 
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
                        
                        Golonki myjemy i wkładamy do dużego garnka. Warzywa kroimy w mniejsze kawałki, dokładamy do mięsa. Całość zalewamy wodą, dodajemy przyprawy i gotujemy ok. 1,5 godziny. 
Miód, musztardę, przyprawy i zmiażdżony czosnek mieszamy bardzo dokładnie. Dolewamy piwo i jeszcze raz mieszamy.
Golonki studzimy i nacinamy skórę, nacieramy bardzo dokładnie powstałą marynatą, układamy w żaroodpornym naczyniu, zalewamy resztą płynu z marynaty i odstawiamy na minimum godzinę do lodówki.
Po tym czasie wstawiamy mięso do pieca nagrzanego do 200 st. na ok. 50 minut, z czego 20 minut pieczemy pod przykryciem, a kolejne 30 bez przykrycia. Podajemy gorące z dodatkiem chrzanu, musztardy i pieczywa.
					Miód, musztardę, przyprawy i zmiażdżony czosnek mieszamy bardzo dokładnie. Dolewamy piwo i jeszcze raz mieszamy.
Golonki studzimy i nacinamy skórę, nacieramy bardzo dokładnie powstałą marynatą, układamy w żaroodpornym naczyniu, zalewamy resztą płynu z marynaty i odstawiamy na minimum godzinę do lodówki.
Po tym czasie wstawiamy mięso do pieca nagrzanego do 200 st. na ok. 50 minut, z czego 20 minut pieczemy pod przykryciem, a kolejne 30 bez przykrycia. Podajemy gorące z dodatkiem chrzanu, musztardy i pieczywa.
                                Dołącz do CANAL+ i oglądaj
                                
                                jak chcesz i kiedy chcesz!
                            
                            - Sprawdź
 - albo
 - 
                                        
                                            
                                            TV SAT +Sprawdź
 
                                Nie wiesz jaką ofertę wybrać?  Sprawdź porównanie!
                            
                        Dania mięsne
Kuchnia polska
Zobacz również...
            OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W