Sałatka makaronowa ze szpinakiem i kiełbaskami marquez

Oceń przepis:
Przygotował:
Maryla Musidłowska
- Seria kulinarna:
- Maryla al dente (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Makarony, kluski, Sałatki, sałaty i surówki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 250 g listków młodego szpinaku
- 400 g kiełbasek marquez albo ostrych frankfurterek
- 80 g pestek dyni
- 100 ml wermutu Martini Rosso
- 400 g makaronu duże świdry
Na sos:
- 4 lub 5 łyżek oleju lnianego
- 1,5 łyżki octu z czerwonego wina
- 1 łyżka wermutu Martini Rosso
- 2 szalotki
- łyżka musztardy dijońskiej
- 1 duży ząbek czosnku
- pół łyżeczki cukru
- ćwierć łyżeczki soli
- pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
- garść posiekanego świeżego estragonu lub tymianku
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Umyj i osusz szpinak. Nastaw wodę na makaron. Posól ją. Włóż kiełbaski i pestki dyni do naczynia do zapiekania, zalej je kieliszkiem wermutu Martini Rosso. Włóż odkryte naczynie do piekarnika nastawionego na 180 stopni C. Po 10 minutach włącz funkcję „grill” i opiekaj kiełbaski jeszcze 5 minut.
Przygotuj sos:
Posiekaj szalotkę i wrzuć ją do dużej miski, w której podasz sałatkę. Wciśnij czosnek. Dołóż łyżkę musztardy dijońskiej. Wlej po łyżce octu z czerwonego wina i wermutu. Wsyp sól, cukier, pieprz do smaku i wymieszaj. Wlej olej - najpierw kilka kropel, wymieszaj, potem wlej resztę oleju i mieszaj do uzyskania emulsji. Do sosu wrzuć porwany szpinak, wymieszaj. Wrzuć makaron do wrzątku. Ugotuj al dente i odcedź. Wrzuć go do miski ze szpinakiem i wymieszaj. Przed podaniem dodaj gorące kiełbaski, pestki dyni i obsyp ziołami. Możesz podawać na ciepło lub na zimno.
Przygotuj sos:
Posiekaj szalotkę i wrzuć ją do dużej miski, w której podasz sałatkę. Wciśnij czosnek. Dołóż łyżkę musztardy dijońskiej. Wlej po łyżce octu z czerwonego wina i wermutu. Wsyp sól, cukier, pieprz do smaku i wymieszaj. Wlej olej - najpierw kilka kropel, wymieszaj, potem wlej resztę oleju i mieszaj do uzyskania emulsji. Do sosu wrzuć porwany szpinak, wymieszaj. Wrzuć makaron do wrzątku. Ugotuj al dente i odcedź. Wrzuć go do miski ze szpinakiem i wymieszaj. Przed podaniem dodaj gorące kiełbaski, pestki dyni i obsyp ziołami. Możesz podawać na ciepło lub na zimno.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Komentarze
Zaloguj się by dodać komentarz.
spicysweet 12 lat temu
Merguez mozna zastapic...
Dawno tak wielkiej glupoty nie czytalem.
Kuchnia włoska
Makarony, kluski
Dania mięsne
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W
graziab 12 lat temu
W przypadku Polski niestety trzeba zastąpić, chyba, że ktoś wie gdzie je można kupić w Warszawie? pozdr.