Sałatka makaronowa ze szpinakiem i kiełbaskami marquez
Oceń przepis:
Przygotował:
Maryla Musidłowska
- Seria kulinarna:
- Maryla al dente (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Makarony, kluski, Sałatki, sałaty i surówki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 250 g listków młodego szpinaku
- 400 g kiełbasek marquez albo ostrych frankfurterek
- 80 g pestek dyni
- 100 ml wermutu Martini Rosso
- 400 g makaronu duże świdry
Na sos:
- 4 lub 5 łyżek oleju lnianego
- 1,5 łyżki octu z czerwonego wina
- 1 łyżka wermutu Martini Rosso
- 2 szalotki
- łyżka musztardy dijońskiej
- 1 duży ząbek czosnku
- pół łyżeczki cukru
- ćwierć łyżeczki soli
- pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
- garść posiekanego świeżego estragonu lub tymianku
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Umyj i osusz szpinak. Nastaw wodę na makaron. Posól ją. Włóż kiełbaski i pestki dyni do naczynia do zapiekania, zalej je kieliszkiem wermutu Martini Rosso. Włóż odkryte naczynie do piekarnika nastawionego na 180 stopni C. Po 10 minutach włącz funkcję „grill” i opiekaj kiełbaski jeszcze 5 minut.
Przygotuj sos:
Posiekaj szalotkę i wrzuć ją do dużej miski, w której podasz sałatkę. Wciśnij czosnek. Dołóż łyżkę musztardy dijońskiej. Wlej po łyżce octu z czerwonego wina i wermutu. Wsyp sól, cukier, pieprz do smaku i wymieszaj. Wlej olej - najpierw kilka kropel, wymieszaj, potem wlej resztę oleju i mieszaj do uzyskania emulsji. Do sosu wrzuć porwany szpinak, wymieszaj. Wrzuć makaron do wrzątku. Ugotuj al dente i odcedź. Wrzuć go do miski ze szpinakiem i wymieszaj. Przed podaniem dodaj gorące kiełbaski, pestki dyni i obsyp ziołami. Możesz podawać na ciepło lub na zimno.
Przygotuj sos:
Posiekaj szalotkę i wrzuć ją do dużej miski, w której podasz sałatkę. Wciśnij czosnek. Dołóż łyżkę musztardy dijońskiej. Wlej po łyżce octu z czerwonego wina i wermutu. Wsyp sól, cukier, pieprz do smaku i wymieszaj. Wlej olej - najpierw kilka kropel, wymieszaj, potem wlej resztę oleju i mieszaj do uzyskania emulsji. Do sosu wrzuć porwany szpinak, wymieszaj. Wrzuć makaron do wrzątku. Ugotuj al dente i odcedź. Wrzuć go do miski ze szpinakiem i wymieszaj. Przed podaniem dodaj gorące kiełbaski, pestki dyni i obsyp ziołami. Możesz podawać na ciepło lub na zimno.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Sałatki, sałaty i surówki
Kuchnia włoska
Dania mięsne
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W