Oglądaj jak chcesz i kiedy chcesz! Sprawdź
Ł'apetyt 2
magazyn kulinarny, Polska, 2010, 6 x 26
Jedzenie kształtuje nasze życie, nasze ciała, naszą kondycję psycho-fizyczną, nasze zdrowie. "Ł'apetyt" to program z misją, ale nie pozbawiony młodzieńczego zapału i pozytywnej energii. Jesteście gotowi na zdrowe gotowanie?
Prowadzący, Grzegorz Łapanowski, zachęca widzów do eksperymentowania w kuchni, odkrywania nowych smaków i kulinarnych inspiracji, ale przede wszystkim zmusza do refleksji nad codzienną dietą i nakłania do zmian błędnych nawyków żywieniowych. W drugiej serii swojego programu proponuje rozwiązania, które nie tylko są pyszne, ale również czynią nasze życie lepszym. Tematem przewodnim każdego odcinka są produkty, które najczęściej wkładamy do koszyka podczas zakupów.
Grzesiek "Łapa" Łapanowski ma ambitny cel: jest nim edukacja kulinarna. Chce przekonać widzów, jak ważne są poszczególne etapy przygotowywania potraw, począwszy do świadomego wyboru składników, poprzez ich odpowiednie zestawienie, właściwą obróbkę, aż do zaskakującego, bliskiego doskonałości efektu końcowego. W każdym odcinku Grzegorz przedstawi trzy propozycje dań. W pierwszej części programu będzie to prezentacja produktu-klucza w jego podstawowej formie. Prowadzący skupi się na walorach odżywczych produktu, jego wartościach zdrowotnych i podstawowym smaku. W drugiej części sprawdzi przepis pochodzący ze starej polskiej książki kucharskiej (Monatowa, Ćwierczakiewiczowa) jednak, zamiast używać niezdrowych metod przyrządzania potraw promowanych w zamierzchłych czasach przez kucharzy, zaproponuje zdrowsze rozwiązanie. Puentą programu będzie przygotowanie kreacji Grzegorza inspirowanej produktem-kluczem.
Grzegorz Łapanowski - kulinarny patriota i sympatyk orientalnych smaków w jednym. Adept nauk politycznych, socjologii oraz bezpieczeństwa żywności. W życiu zajmuje się głównie jedzeniem. Dusi i pasteryzuje bez względu na porę i okoliczności. Gotuje na ekranie Kuchni.tv, a także w Dzień Dobry TVN. Pracował w kilkunastu restauracjach, ale wciąż traktuje kuchnię bardziej jako zamiłowanie niż pracę. Swoje umiejętności rozwijał w Akademii Kurta Schellera. Ma hopla na punkcie zrównoważonego rozwoju i zdrowej żywności. Jest działaczem Slow Foodu, EFTE oraz Koalicji na rzecz Polski Wolnej od GMO. Był wolontariuszem Banku Żywności, prowadzi zajęcia edukacyjne z dziećmi i młodzieżą, koordynował powstawanie książki kucharskiej eFTe cookbook. Uwielbia jazdę na rolkach i targi warzywne o wschodzie słońca.
gospodarz programu: Grzegorz Łapanowski
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Komentarze
AsiekTrol 12 lat temu
Wyrazy uznania dla Pana prowadzącego;D
MaxRedaktor 12 lat temu
W tytule przepisu z programu jest błąd. Chodzi o "Makaron z rakami a`la Ćwierciakiewiczowa"
Pani nazywała się ĆwierCZakiewiczowa.
admin 12 lat temu
Witam
Poprawione, dziękuję za zwrócenie uwagi.
pozdrawiam
MaxRedaktor 12 lat temu
Proszę bardzo :)
Megantoja 12 lat temu
Witam, od jakiegoś czasu mieszkam w okolicach Oxfordu (UK) ale z tym samym zainteresowaniem wracam na stronę Kuchnia TV zobaczyc co tam słychać na Łapetycie. Super sprawa! Jak zwykle świeżo, zdrowo i aż ślinka cieknie jak się czyta przepisy p. Grzegorza. Zaraz coś zrobię i znowu zabłysnę wśród lokalnych znajomych:-)
Dzidka 12 lat temu
Naprawdę dobry program. Sezon 2 lepszy od pierwszego. Ciekawe przepisy i sensowny prowadzący. Tak trzymać!
arek3210 12 lat temu
dobry program polecam
IzaBella 12 lat temu
Dawno KUCHNI TV nie odwiedzalam i zaluje. Nowa edycja L'apetyta na piateczke - czysciutka forma, znajacy sie na rzeczy prowadzacy - wszystko schludne i ogarniete ) Przepisy sprawdzone, bazujace na dobrych naturalnych produktach zachecaja do krzatania sie w kuchni. Teraz panie Grzesiu przyszedl czas na jakas autorska ksiazke kucharska - z zyczliwoscia zachecam do dzialania w tym kierunku.
Telewidzom i sympatykom KUCHNI TV samych pysznosci w 2011 roku.
kamil 12 lat temu
łapetyt to kolejny program papudruna. Właśnie oglądam co koleś wyprawia. Gotuje makaron w wodzie z oliwą. To jest durnota i papudractwo właśnie. Po co ta oliwa? Kto normalny gotuje makaron z oliwą, która przecież nie łączy się z wodą i niczego nie daje.
Druga rzecz to pomidor. Chłopaczek właśnie pokroił pomidora w taki sposób, że pociął również to białe dziadostwo w środku, które powinno być wykrojone. Przecież w sosie, który nie był rozgotywany, a jedynie krótko smażony, to białe będzie twarde i jedzący będą pluli na talerz.
A uklepywanie makaronu na patelni palcami to jest już w ogóle mistrzostwo świata.
Kuchnia.tv mogłaby poszukać lepszych prowadzących polskie programy kulinarne, bo to co jest teraz, to tragedia.
keval 12 lat temu
Ja gotuję makaron w wodzie z oliwą i pierogi też, a to wszytko po to, żeby się nie sklejało i temu to słuzy Kamilu.
Poza tym za programem nie przepadam i za prowadzącym też.
kamil 12 lat temu
Dobry makaron nie sklei się po ugotowaniu. Szajs, typu lubella czy dyskontowe cuda z marketów owszem. To samo się tyczy pierogów. Jak jest do luftu mąka, to się posklejają.
marghe 12 lat temu
[quote kamil napisał 10.01.2011 09:26]
Dobry makaron nie sklei się po ugotowaniu.[/quote]
Pełna zgoda.
Zadne oliwy, oleje itp nie są absolutnie potrzebne
IzaBella 12 lat temu
kamilku- gdzie można znaleźć potwierdzenie twoich nadzwyczajnych "umiejętności" kulinarnych ? Jak widzę bardzo lubisz doprawiać swoje danka żółcią, proponuję abyś sobie oszczędził wygłasznych tu mądrości. Facet, któremu kasują posty jest jakoś mało wiarygodny, nawet chyba bardziej niż ten, który używa oliwy przy gotowaniu makaronu.
kamil 12 lat temu
[quote IzaBella napisała 10.01.2011 22:58]
kamilku- gdzie można znaleźć potwierdzenie twoich nadzwyczajnych "umiejętności" kulinarnych ? Jak widzę bardzo lubisz doprawiać swoje danka żółcią, proponuję abyś sobie oszczędził wygłasznych tu mądrości. Facet, któremu kasują posty jest jakoś mało wiarygodny, nawet chyba bardziej niż ten, który używa oliwy przy gotowaniu makaronu.
[/quote]
zejdź z wątków osobistych i wejdź na merytoryczne. Bo tutaj rozmawiamy o programach, prowadzących jako kucharzach, daniach i gotowaniu, nie rozmawiamy o ludziach i ich cechach charakteru.
jacek1f 12 lat temu
akurat oliwa i pomidor tym razem to skucha niezła:-(...
kamil 12 lat temu
[quote jacek1f napisał 11.01.2011 10:25]
akurat oliwa i pomidor tym razem to skucha niezła:-(...
[/quote]
nie wiemm czemu, ale w polskich programach kulinarnych są ciągle skuchy. I to banalne właśnie takie, dotyczące elementarza kucharskiego.
szefkuchni_polka 12 lat temu
To może zobaczę w końcu program z tobą! Mistrzu! każdy taki chojrak, Spróbuj jak ja przed kamera zobaczysz jak to jest!
kamil 12 lat temu
[quote szefkuchni_polka napisał 11.01.2011 17:12]
To może zobaczę w końcu program z tobą! Mistrzu! każdy taki chojrak, Spróbuj jak ja przed kamera zobaczysz jak to jest!
[/quote]
jak się gotuje, ceruje dziury, naprawia samochody, albo leczy ludzi to trzeba umieć to robić. Jak się nie nadajesz, nie potrafisz i piszesz, że takie to trudne być przed kamerą, to daj sobie z tym spokój. Widzowie mają prawo oceniać programy, bo one w końcu są dla widzów, a nie dla prowadzących. Ja się do telewizji nie nadaję, więc tego nie robię. Inni się nie nadają, ale to robią i zmuszają do zmiany kanału.
mziomala 12 lat temu
Właśnie oglądam jeden z odcinków.
Jak można nazwać coś risottem, jeśli nie używa się do tego ani grama ryżu???
Widelec 12 lat temu
http://www.bankfotek.pl/view/904104
capitel 12 lat temu
[quote mziomala napisała 01.02.2011 01:46]
Właśnie oglądam jeden z odcinków.
Jak można nazwać coś risottem, jeśli nie używa się do tego ani grama ryżu???
[/quote]
Ano nie można. Coś się prowadzącemu pomyliło.
kamil 12 lat temu
jemu się wszystko myli. Mogłaby kiedyś kuchnia.tv zainwestować w jakieś badania, jak widzowie oceniają programy. Myślę, że opinie na temat łapetu, kuroniów i innych atelier bez smaku byłyby druzgocące. Ale jak się jest jedyną telewizją kulinarną, to niestety opinie widzów ma się w poważaniu.
myszsza 12 lat temu
Może trochę przesadzasz?
Naranja 12 lat temu
A ja bardzo lubię tego prowadzącego. Jest sympatyczny i ma fajne przepisy. Może czasem dla mnie zbyt skomplikowane, ale to raczej kwestia talentu :)
SylwiaH 8 lat temu
Też go lubię, przepisy całkiem ciekawa i przyjemnie się ogląda. Z wykonaniem samemu rzeczywiście czasem trudno.
______________
Ostatnio na moim blogu [link=Moja opinia o Nest Banku (dawny Smart)]http://antyhaczyk.blogspot.com/2014/07/bank-smart-opinie.html[/link]
Nest Bank (Smart) - opinie konta i inne produkty. Recenzja Nest Banku (Smart)
AniaSolska 7 lat temu
Bardzo fajny człowiek, bardzo fajne przepisy.
--------------
W moim blogu [link=moja recenzja i opinia nestbank]http://konto-w-banku.pl/nest-bank-opinie/[/link]
Konto w nest banku. Opłaty i prowizje.
bazylia10 12 lat temu
Brawo jedyny polski program kulinarny ciekawie zrobiony, z kucharzem-osobowością. Nareszcie nie wieje nudą.