Piernikowy falafel z pikantnym sosem pomidorowym i salsą verde
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak lokalnie 2 (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie, Dania na karnawał i imprezę
Składniki:
- falafel:
- 400 g namoczonej ciecierzycy
- 100 ml wody gazowanej
- natka pietruszki
- mały kawałek świeżego imbiru
- 2 papryczki chili
- cebula
- 10 goździków
- 7 ziaren kardamonu i kolendry
- 3 gwiazdki anyżu
- 1/2 laski cynamonu
- sól
- pieprz
- salsa verde:
- natka pietruszki
- natka kolendry
- 2 ząbki czosnku
- oliwa
- sok z połowy cytryny
- sól
- pieprz
- pikantny sos pomidorowy:
- 2 łyżki suszonych papryczek peperoncino
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 50 ml wody mineralnej
- sól
- olej do smażenia
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Goździki, kardamon, kolendrę,anyż i cynamon utrzyj w moździeżu. Papryczki, cebulę i imbir pokrój na mniejsze kawałki. Ciecierzycę przełóż do blendera i dodaj do niej przyprawy i warzywa. Wszystko zmiksuj. Jeśli masa będzie za gęsta dolej wody mineralnej. Natkę pietruszki posiekaj i dodaj do masy. Całość dopraw solą i pieprzem. Z masy formuj kulki i smaż na głębokim tłuszczu. Falafele wyjmuj kiedy się ładnie zrumienią.
Natkę pietruszki i kolendry posiekaj. Dodaj posiekany czosnek, chlust oliwy i sok z cytryny. Wszystko wymieszaj i dopraw solą i pieprzem. Salsa verde gotowa!
Papryczki utrzyj i przesmaż na sporej ilości oleju. Do papryczek dodaj koncentrat pomidorowy i wodę mineralną. Składniki dokładnie wymieszaj. Sos dopraw solą.
Natkę pietruszki i kolendry posiekaj. Dodaj posiekany czosnek, chlust oliwy i sok z cytryny. Wszystko wymieszaj i dopraw solą i pieprzem. Salsa verde gotowa!
Papryczki utrzyj i przesmaż na sporej ilości oleju. Do papryczek dodaj koncentrat pomidorowy i wodę mineralną. Składniki dokładnie wymieszaj. Sos dopraw solą.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W