Śledzie w panierce z płatków owsianych, z sosem ziołowym i hummusem z białej fasoli
Oceń przepis:
Przygotował:
David Gaboriaud
- Seria kulinarna:
- David w Europie 3 (odc. 13)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania na karnawał i imprezę, Śledzie
Składniki:
- 12 małych śledzi (wypatroszonych)
- 1 jajko
- 200 g płatków owsianych błyskawicznych
- olej do smażenia
- Hummus:
- 1 puszka białej fasoli
- sok z ½ cytryny
- 1 ząbek czosnku
- Sos ziołowy:
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka posiekanej mięty
- 1 papryczka jalapeño, drobno posiekana
- 1 ząbek czosnku grubo pokrojony
- sok z ½ cytryny
- sól
- oliwa z oliwek
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Hummus: zblenduj razem białą fasolę, czosnek i oliwę z oliwek do uzyskania masy o gładkiej konsystencji. Dopraw solą i sokiem z cytryny. Odstaw.
Sos ziołowy: w moździerzu ugnieć czosnek ze szczyptą soli, dodaj posiekane zioła wraz z ostrą papryczką. Po chwili dodaj oliwę z oliwek, dopraw solą i sokiem z cytryny.
Śledzie: dopraw śledzie solą. Obtocz je w jajku, a następnie w płatkach owsianych, podsmaż na gorącej patelni z obu stron, aż będą złociste i chrupkie.
Na talerz przełóż śledzie. Serwuj z humusem z białej fasoli i sosem ziołowym.
Sos ziołowy: w moździerzu ugnieć czosnek ze szczyptą soli, dodaj posiekane zioła wraz z ostrą papryczką. Po chwili dodaj oliwę z oliwek, dopraw solą i sokiem z cytryny.
Śledzie: dopraw śledzie solą. Obtocz je w jajku, a następnie w płatkach owsianych, podsmaż na gorącej patelni z obu stron, aż będą złociste i chrupkie.
Na talerz przełóż śledzie. Serwuj z humusem z białej fasoli i sosem ziołowym.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Śledzie
Dania na karnawał i imprezę
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W