Śledzie w panierce z płatków owsianych, z sosem ziołowym i hummusem z białej fasoli

Śledzie w panierce z płatków owsianych
Oceń przepis:
18 ocen Średnia ocena: 3.40

Przygotował:

David Gaboriaud

Seria kulinarna:
David w Europie 3 (odc. 13)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania na karnawał i imprezę, Śledzie

Składniki:

  • 12 małych śledzi (wypatroszonych)
  • 1 jajko
  • 200 g płatków owsianych błyskawicznych
  • olej do smażenia
  • Hummus:
  • 1 puszka białej fasoli
  • sok z ½ cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • Sos ziołowy:
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanej mięty
  • 1 papryczka jalapeño, drobno posiekana
  • 1 ząbek czosnku grubo pokrojony
  • sok z ½ cytryny
  • sól
  • oliwa z oliwek

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Hummus: zblenduj razem białą fasolę, czosnek i oliwę z oliwek do uzyskania masy o gładkiej konsystencji. Dopraw solą i sokiem z cytryny. Odstaw.
Sos ziołowy: w moździerzu ugnieć czosnek ze szczyptą soli, dodaj posiekane zioła wraz z ostrą papryczką. Po chwili dodaj oliwę z oliwek, dopraw solą i sokiem z cytryny.
Śledzie: dopraw śledzie solą. Obtocz je w jajku, a następnie w płatkach owsianych, podsmaż na gorącej patelni z obu stron, aż będą złociste i chrupkie.
Na talerz przełóż śledzie. Serwuj z humusem z białej fasoli i sosem ziołowym.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA