Warzywa w tempurze

Warzywa w tempurze
Oceń przepis:
162 ocen Średnia ocena: 3.20

Składniki:

Sos 1:
Sos 2:
  • ¼ szklanki sosu sojowego
  • ¼ szklanki mirin (ew. wino ryżowe + 1-2 łyżeczki cukru)
  • 1 łyżeczka wasabi

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Przygotowujemy sos 1. Pomidory obrane ze skórki przekładamy do malaksera, dodajemy sos chili, imbir i miksujemy na pastę. W razie potrzeby dolewamy trochę wody.
Cukinie kroimy na pół i w długie paski, pieczarki i bataty w grube plastry, brokuł dzielimy na mniejsze różyczki. Warzywa obtaczamy w mące i odkładamy. Rozgrzewamy olej w woku i przygotowujemy ciasto.
Mieszamy zimną wodę z całym jajem za pomocą rózgi, doprawiamy solą i wsypujemy stopniowo mąkę. Niezbyt dokładnie łączymy składniki ze sobą, grudki mąki mogą pozostać.
Na rozgrzany olej wlewamy trochę ciasta cienką stróżką z wysokości. Jednocześnie za pomocą pałeczki przerywamy szybkim ruchem stróżkę ciasta tak, by powstały duże krople wpadające do tłuszczu.
Następnie obtoczone w mące bataty, moczymy w cieście, łyżką cedzakową zbieramy chrupiące kawałki ciasta i przytrzymujemy je przy brzegu woka, nakładamy plaster batata doklejając możliwie jak najwięcej chrupiących kawałków, dokładamy w ten sposób kolejne warzywa. Staramy się nie wkładać do woka zbyt dużej ilości warzyw, by nie obniżyć temperatury oleju, która powinna oscylować w granicach 180-185 stopni.
Usmażone warzywa odsączamy na papierze kuchennym. Mieszamy ze sobą składniki sosu 2. Podajemy ciepłe, chrupiące warzywa z przygotowanymi sosami.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA