Placuszki z liści jasnoty białej

Oceń przepis:
Przygotował:
Łukasz Łuczaj
- Seria kulinarna:
- Dziki obiad Łukasza Łuczaja (odc. 8)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie
Składniki:
- 3 jajka
- 4 l posiekanych liści jasnoty białej lub pokrzywy zwyczajnej
- 300-400 g mąki
- 70 g cukru
- 5 g soli
Kalkulator kulinarny
Przelicznik produktów
Wybierz produkt
1 szklanka ma pojemność 250 ml
1 łyżka ma pojemność 15 ml
1 łyżeczka ma pojemność 5 ml
Przelicznik wag
jednostka
jednostka
gram
Przelicznik pojemności
jednostka
jednostka
mililitr
Przelicznik temperatur
Przelicznik foremek
Twoja foremka
Foremka z przepisu
Przygotowanie:
Liście umyć i posiekać drobno, do garnka wrzucić jajka, roztrzepać i dolać taką samą ilość wody, wsypać liście, cukier i sól i wymieszać z jajkiem, potem wsypywać porcjami mąkę, mieszając. Dodać wody, tak, aby mieszanina była kleista, ale nie wodnista. Smażyć na patelni na tłuszczu jak racuchy lub placki ziemniaczane.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W