Pljeskavica

Pljeskavica
Oceń przepis:
23 ocen Średnia ocena: 4.40

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak rozgryza Chorwację (odc. 6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z jagnięciny i baraniny
Kuchnia świata:
Kuchnia chorwacka

Składniki:

  • 30 dag mięsa mielonego jagnięcego
  • przyprawy suche po ¼ łyżeczki: kmin rzymski, papryka słodka, papryka ostra wędzona, suszona natka pietruszki
  • ¼ szklanki zimnej wody
  • ser owczy twardy
2-3 ugotowane ziemniaki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 ostre papryczki chili
  • garść szpinaku
  • 3 łyżki sera ricotta
  • oliwa do smażenia

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Mięso dokładnie wymieszaj z przyprawami i wodą. Uformuj 3 kulki. 

Każdą kulkę rozgnieć i włóż między dwa kawałki papieru do pieczenia, rozwałkuj na płaski kotlet i na środku umieść starty ser. Złóż na pół i ponownie rozwałkuj.

Kotlety smaż lub grilluj na dużym ogniu lub żarze.

Ziemniaki pokrój w dużą kostkę i przesmaż na oliwie. Dodaj papryczkę drobno posiekaną oraz czosnek. Po chwili, gdy tylko się przyrumienią ziemniaki, wrzuć szpinak i ser. Czekaj, aż się ricotta rozpuści i podawaj z kotletem.

 

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA