Brudet czyli gulasz rybny

Brudet czyli gulasz rybny
Oceń przepis:
18 ocen Średnia ocena: 4.80

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak rozgryza Chorwację (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb, Gulasze
Kuchnia świata:
Kuchnia chorwacka

Składniki:

  • 2 średniej wielkości makrele
  • garść małych lub dużych krewetek surowych w pancerzu
  • 30 dag surowych małży
  • 30 dag surowego tuńczyka
2 średniej wielkości marchewki
  • 1 ostra żółta papryka
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 1 mały koper włoski
  • kilka ząbków czosnku
  • 2 cebulki szalotki
Zalewa:
  • ½ szklanki wina
  • ½ szklanki wody
  • mała puszka pomidorów krojonych
  • 2 łyżki ajwaru
  • 1 puszka czarnej fasoli lub waszej ulubionej
Smażona kapusta:
  • ¼ białej kapusty pokrojonej na mniejsze ćwiartki lub ósemki
  • oliwa do smażenia
  • 1 szklanka pomidorów krojonych lub pasaty
  • 6 ząbków czosnku
  • ½ szklanki wody
  • szczypta rozmarynu

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Marchewkę pokrój na 1 cm kawałki, a seler, cebulę, paprykę i czosnek w talarki. Koper pokrój w ćwiartki.

Warzywa przesmaż na oliwie (najlepiej w jak największym rondlu), aż się przyrumienią, i zdejmij na bok patelni.

Makrele pokrój w poprzek na kilka kawałków, a tuńczyka w grubą kostkę.

Makrele przesmaż na patelni z warzywami, dodaj pozostałe ryby i owoce morza.

Wszystkie składniki zalewy wymieszaj i zalej nimi ryby oraz warzywa. Duś na małym ogniu ok. 15 min.

Kapustę obsmaż na oliwie na rumiany kolor i dodaj czosnek. Następnie po chwili dolej pomidory oraz wodę. Redukuj ok. 10 minut, aż sos zgęstnieje, a kapusta będzie półtwarda. Dopraw rozmarynem.

Rybny gulasz podawaj z obsmażoną kapustą.

 

 

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA