Grzybowy Stroganow

Grzybowy Stroganow
Oceń przepis:
47 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Piotr Kucharski

Seria kulinarna:
Domowa piekarnia Kucharskiego 2 (odc. 8)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Gulasze
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 1 cebula
  • olej do smażenia
  • 800 g grzybów: pieczarki, boczniaki, a w sezonie grzyby leśne
  • 2 łyżeczki mielonej, słodkiej papryki
  • 60 g koncentratu pomidorowego
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 ogórki kiszone, pokrojone w słupki
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
  • pęczek natki pietruszki
  • sól
  • pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć na oleju, aż się zeszkli. Dodać pokrojone w duże kawałki grzyby i smażyć razem przez około 10 minut. W trakcie dodać ziele angielskie i liść laurowy.

Pod koniec smażenia dodać mieloną paprykę i przez chwilę podsmażyć. Dodać koncentrat pomidorowy wymieszany z 4 łyżkami wody. Całość dusić na dużym ogniu, aż sos się zredukuje.

Pod koniec dodać musztardę oraz ogórki pokrojone w słupki.Przez chwilę jeszcze gotować, przyprawić solą i pieprzem. Dodać posiekaną natkę pietruszki i wymieszać.

Podawać z pajdą chleba z samopszy oraz łyżką kwaśnej śmietany.

 

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA