Grzybowy Stroganow
Oceń przepis:
Przygotował:
Piotr Kucharski
- Seria kulinarna:
- Domowa piekarnia Kucharskiego 2 (odc. 8)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Gulasze
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 1 cebula
- olej do smażenia
- 800 g grzybów: pieczarki, boczniaki, a w sezonie grzyby leśne
- 2 łyżeczki mielonej, słodkiej papryki
- 60 g koncentratu pomidorowego
- 1 liść laurowy
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 2 ogórki kiszone, pokrojone w słupki
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
- pęczek natki pietruszki
- sól
- pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć na oleju, aż się zeszkli. Dodać pokrojone w duże kawałki grzyby i smażyć razem przez około 10 minut. W trakcie dodać ziele angielskie i liść laurowy.
Pod koniec smażenia dodać mieloną paprykę i przez chwilę podsmażyć. Dodać koncentrat pomidorowy wymieszany z 4 łyżkami wody. Całość dusić na dużym ogniu, aż sos się zredukuje.
Pod koniec dodać musztardę oraz ogórki pokrojone w słupki.Przez chwilę jeszcze gotować, przyprawić solą i pieprzem. Dodać posiekaną natkę pietruszki i wymieszać.
Podawać z pajdą chleba z samopszy oraz łyżką kwaśnej śmietany.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia polska
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W