Krewetki w kokosie z domowym sosem chili
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- 365 obiadów Mariety Mareckiej 3 (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Owoce morza
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 500 g świeżych krewetek, ew. mrożonych (24 szt., dość duże)
- 1 białko
- kilka łyżek panko
- kilka łyżek wiórek kokosowych
- sól
- olej do smażenia
- mąka pszenna
- duża szczypta mielonej, słodkiej papryki
sos chili:
- 2 tajskie papryczki chili
- 3 ząbki czosnku
- mały kawałek imbiru
- ok. 80 g cukru palmowego ew. trzcinowego
- 1 szklanka wody
- 80 ml octu ryżowego
- sól
- ok. 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- kilka kropli sosu rybnego
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Zaczynamy od sosu. Papryczki, czosnek i starty imbir przekładamy do malaksera. Dodajemy cukier i miksujemy pulsacyjnie tak, by powstała niezbyt gładka pasta. Kawałki papryczki powinny być widoczne.
Przekładamy pastę do rondelka, dolewamy wodę, ocet i sos rybny. Gotujemy przez ok. 10 minut na niezbyt dużym ogniu.
W małym kubeczku rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną kilkoma łyżkami zimnej wody. Wlewamy do sosu i mieszamy.
Gotujemy do czasu, aż sos zgęstnieje. Jeśli będzie zbyt gęsty rozprowadzamy go wodą, jeśli za rzadki dolewamy więcej wody z mąką.
Gorący przelewamy do słoiczków i zamykamy. Pozostawiamy do wystudzenia.
Krewetki obieramy z pancerzyków, osuszamy dokładnie na ręczniku papierowym.
Białko mieszamy z kilkoma kroplami zimnej wody, panko mieszamy z kokosem, papryką i solą.
Krewetki obtaczamy w mące, następnie w białku, a na koniec w panko z kokosem.
Rozgrzewamy olej i krótko smażymy w nim krewetki. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu i serwujemy z domowym sosem chili.
Przekładamy pastę do rondelka, dolewamy wodę, ocet i sos rybny. Gotujemy przez ok. 10 minut na niezbyt dużym ogniu.
W małym kubeczku rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną kilkoma łyżkami zimnej wody. Wlewamy do sosu i mieszamy.
Gotujemy do czasu, aż sos zgęstnieje. Jeśli będzie zbyt gęsty rozprowadzamy go wodą, jeśli za rzadki dolewamy więcej wody z mąką.
Gorący przelewamy do słoiczków i zamykamy. Pozostawiamy do wystudzenia.
Krewetki obieramy z pancerzyków, osuszamy dokładnie na ręczniku papierowym.
Białko mieszamy z kilkoma kroplami zimnej wody, panko mieszamy z kokosem, papryką i solą.
Krewetki obtaczamy w mące, następnie w białku, a na koniec w panko z kokosem.
Rozgrzewamy olej i krótko smażymy w nim krewetki. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu i serwujemy z domowym sosem chili.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W