Langustynki w cieście piwnym

Langustynki w cieście piwnym
Oceń przepis:
3 oceny Średnia ocena: 3.00
Seria kulinarna:
Apetyt na Skandynawię 2 (odc. 1)
Rodzaj dania:
Owoce morza
Kuchnia świata:
Kuchnia skandynawska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 250 ml mąki pszennej
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki stopionego masła
  • 300 ml jasnego piwa
  • 500 ml oleju, do smażenia
  • 12-16 dużych ogonów langustynek (obranych)
  • 4 dymki

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Wymieszać w misce suche składniki ciasta. Wlać stopione masło, wymieszać, dodać piwo, mieszać do uzyskania konsystencji ciasta naleśnikowego.

Dymki przekroić wzdłuż na pół.

Zanurzać langustynki w cieście i smażyć na złoto w oleju rozgrzanym do temperatury 165-170 stopni Celsjusza. W ten sam sposób usmażyć dymki. Podawać od razu.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA