Krab z woka z ostrym sosem saté

Krab z woka z ostrym sosem saté
Oceń przepis:
29 ocen Średnia ocena: 3.30
Seria kulinarna:
Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Owoce morza
Kuchnia świata:
Kuchnia wietnamska

Składniki:

  • 2 żywe kraby mułowe
  • każdy o wadze około 400 g
  • olej roślinny
  • do głębokiego smażenia
  • mączka ziemniaczana
  • do oprószenia
  • 3 szalotki azjatyckie
  • drobno pokrojone
  • 2 ząbki czosnku
  • drobno pokrojone
  • 3 dymki
  • pokrojone na kawałki o długości 5 cm
  • 2 długie chili
  • cienko pokrojone na skośne plasterki
  • 4 łyżki sosu saté (patrz poniżej)

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Kraby włożyć do lodówki na godzinę, żeby je uśpić w humanitarny sposób.
Do woka wlać olej, wstawić na średni ogień, podsmażyć czosnek i dymkę, aż puszczą aromat. Włożyć mięso kraba, krewetki, dodać cukier, sos ostrygowy, sól i sos rybny. Podsmażyć, mieszając, następnie zmniejszyć płomień i trzymać na małym ogniu przez pół godziny, co jakiś czas mieszając. Na koniec wlać olej z chili, wymieszać i potrzymać na ogniu przez kolejne 5 minut.
Część sosu przełożyć do szczelnie zamykanego pojemnika, przechowywać w lodówce, można go używać jako sosu do maczania, podawanego do zup z makaronem lub dodawać do potraw stir fry. Zdjąć górną część skorupy i usunąć skrzela. Opłukać kraby pod zimną, bieżącą wodą, osuszyć. Ułożyć kraby na brzuchu i przekroić na pół ostrym tasakiem, pokroić na cztery części, odkroić szczypce. Płaską stroną tasaka zmiażdżyć lekko szczypce. W woku rozgrzać olej do temperatury 200 stopni Celsjusza. Części kraba oprószyć mączką ziemniaczaną, strzepując jej nadmiar. Smażyć kawałki kraba partiami przez trzy minuty, raz obracając. Wyjąć z woka, osączyć na papierowym ręczniku.
Zlać olej z woka, zostawiając 2 łyżki i wytrzeć wok ręcznikiem papierowym. Wlać pozostały olej do woka, podsmażyć szalotki i czosnek, aż puszczą aromat. Dodać sos saté, smażyć, mieszając, przez minutę. Włożyć usmażone kawałki kraba, dodać dymkę i smażyć, potrząsając wokiem, tak, by krab pokrył się sosem. Przełożyć na półmisek, udekorować chili. Podawać z ryżem jaśminowym.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA