Sałata ogrodowa z sosem serowym

Sałata ogrodowa
Oceń przepis:
26 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Adam Chrząstowski

Seria kulinarna:
Adam po pracy (odc.4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sałatki, sałaty i surówki, Potrawy wielkanocne

Składniki:

  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 1 duża czerwona papryka
  • 1 ogórek
  • 12 pomidorków koktajlowych
  • 4 sztuki młodej marchewki
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 3 cebulki dymki
  • 4 łodygi selera naciowego
  • 1 szklanka kiełków słonecznika
  • 10 jajek przepiórczych
  • 100 g sera wędzonego startego na drobnych oczkach
  • 1 łyżka musztardy sarepskiej
  • 1 żółtko
  • ½ szklanki oliwy z oliwek
  • ¼ szklanki białego wina
  • 8 kromek bagietki
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • sól
  • pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Warzywa oczyścić, pokroić w dowolne kawałki. Jajka przepiórcze ugotować, obrać i przekroić na pół. W misce zmiksować musztardę i żółtko i wkręcić w to oliwę. Dodać ser i wszystko zmiksować ręcznym blenderkiem. Rozcieńczyć winem i przyprawić. Kromki bagietki posmarować czosnkiem i niewielką ilością oliwy. Zgrillować na patelni na jasny brąz. Warzywa wymieszać w misce i polać sosem, na to ułożyć połówki jajek, a wierzch posypać szczypiorem od dymki i obłożyć grzankami.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA