Gofry belgijskie

Gofry belgijskie
Oceń przepis:
269 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Piotr Kucharski

Seria kulinarna:
Domowa piekarnia Kucharskiego (odc. 10)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia belgijska

Składniki:

  • 3 jajka
  • 80 ml mleka
  • 10 g drożdży
  • 300 g mąki pszennej tortowej - typ 450 lub 500
  • 150 g rozpuszczonego masła
  • 80 g cukru perłowego lub gruba rafinada

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

W mleku rozpuścić drożdże. Dodać rozbełtane jajka, wymieszać. Dodać mąkę pszenną i wyrobić (najlepiej w robocie). Po około dwóch minutach wyrabiania dolewać powoli masło, aż ciasto całe wchłonie. Ciasto będzie lekko lejące i maślane.

Miskę z ciastem owinąć folią i wstawić do lodówki na 20-30 minut.

Po wyrośnięciu ciasta, dodać do niego cukier i lekko wymieszać. Ponownie wstawić do lodówki na 20-30 minut.

Ciasto dzielić na części po około 50 g i smażyć w średnio rozgrzanej gofrownicy.

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA