Tort makaronowy i piersi kurczaka z sosem szpinakowym
Oceń przepis:
Przygotował:
Andrzej Polan
- Seria kulinarna:
- Czy na pewno umiesz gotować? 4 (odc. 9)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Makarony, kluski
Składniki:
Sos:
- cebula
- 100 g szpinaku baby
- serek kremowy
- suszone pomidory
- świeże oregano
- bazylia
- pieprz
- sól
- ostra papryka
Tort makaronowy:
- opakowanie makaronu penne
- 8 jajek
- śmietana 30%
- tarty parmezan
- 100 g szynki dojrzewającej
- cebula
- pieczarki
- pęczek zielonych szparagów
- masło klarowane do smażenia
- pieprz
- sól
- ostra papryka
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente.
Jajka rozbijamy ze śmietaną, dodajemy starty ser, doprawiamy solą i pieprzem.
Cebulę przesmażamy na patelni na maśle, dodajemy pieczarki i mocno wysmażamy. Doprawiamy solą, pieprzem i chili. Dodajemy zielone szparagi, pokrojone na 3 części. Smażymy chwilę i przekładamy do miski z jajkami i śmietaną.
Odcedzamy makaron i wrzucamy do masy jajeczno-śmietanowej. Doprawiamy oregano i bazylią i przelewamy na dużą patelnię, a następnie dopiekamy w piekarniku.
Piersi kurczaka obsypujemy solą, pieprzem i papryczką chili. Przesmarowujemy olejem z pomidorów suszonych.
Piersi kurczaka przesmażamy na patelni na złoty kolor. Zdejmujemy. Na tej samej patelni przesmażamy posiekaną cebulę i szynkę. Dodajemy suszone pomidory pokrojone w kostkę, śmietanę i serek topiony. Dodajemy liście szpinaku. Doprawiamy solą, pieprzem i papryczką.
Kurczaka przekładamy na półmisek i zalewamy sosem. Tort makaronowy przekładamy na duży talerz i kroimy na porcję.
Jajka rozbijamy ze śmietaną, dodajemy starty ser, doprawiamy solą i pieprzem.
Cebulę przesmażamy na patelni na maśle, dodajemy pieczarki i mocno wysmażamy. Doprawiamy solą, pieprzem i chili. Dodajemy zielone szparagi, pokrojone na 3 części. Smażymy chwilę i przekładamy do miski z jajkami i śmietaną.
Odcedzamy makaron i wrzucamy do masy jajeczno-śmietanowej. Doprawiamy oregano i bazylią i przelewamy na dużą patelnię, a następnie dopiekamy w piekarniku.
Piersi kurczaka obsypujemy solą, pieprzem i papryczką chili. Przesmarowujemy olejem z pomidorów suszonych.
Piersi kurczaka przesmażamy na patelni na złoty kolor. Zdejmujemy. Na tej samej patelni przesmażamy posiekaną cebulę i szynkę. Dodajemy suszone pomidory pokrojone w kostkę, śmietanę i serek topiony. Dodajemy liście szpinaku. Doprawiamy solą, pieprzem i papryczką.
Kurczaka przekładamy na półmisek i zalewamy sosem. Tort makaronowy przekładamy na duży talerz i kroimy na porcję.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W