Pieczona kapusta z sosem BBQ

Pieczona kapusta z sosem BBQ
Oceń przepis:
64 ocen Średnia ocena: 3.40

Przygotował:

Marta Dymek

Seria kulinarna:
Zielona rewolucja Marty Dymek 5 (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegańskie

Składniki:

Mieszanka przypraw:
  • 1 łyżka papryki wędzonej
  • 1 łyżka papryki slodkiej
  • 1 łyżka papryki ostrej
  • ½ łyżki cayenne
  • 1 łyżka kolendry mielonej
  • ½ łyżki soli
  • ½ łyżki pieprzu
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
Sos BBQ:
  • 1 świeża papryczka chili, z pestkami
  • 1 główka czosnku, obrane ząbki
  • 10 suszonych śliwek
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • 5 goździków
  • 5 liści laurowych
  • 3 cm świeżego imbiru
  • gałązka rozmarynu
  • 2 łyżki oleju
  • ¼ szklanki cukru
  • 2 łyżeczki papryki wędzonej
  • 1 szklanka dobrego soku jabłkowego
  • ½ szklanki dobrego keczupu
  • ½ szklanki wody
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżeczki musztardy
  • sól i czarny pieprz
do podania: ogórek kiszony, sos BBQ

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Wymieszać przyprawy, zamknąć w słoiczku, potrząsnąć.
Kapustę czerwoną pokroić na ósemki, ułożyć na blasze.
W małej szklance wymieszać 3 łyżki przyprawy z szklanki oleju. Przy pomocy pędzelka posmarować kapustę, wsunąć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec przez 20 - 25 minut.
Przygotować sos BBQ. Liście laurowe, ziele angielskie i goździki rozetrzeć w moździerzu lub w młynku do kawy. Następnie sproszkowane dodać do chili, czosnku, suszonych śliwek, imbiru i rozmarynu i wszystko zblendować w naczyniu blendera na pastę.
Na dnie dużego garnka rozgrzać olej, dodać pastę i wszystko podsmażać przez 2–3 minuty. Dodać cukier i wędzoną paprykę, smażyć kolejne 2 minuty, a następnie dodać pozostałe składniki. Zmniejszyć ogień i gotować 10 minut do czasu, aż sos zgęstnieje.
Na koniec zblendować go ręcznym blenderem, żeby był jeszcze gładszy i delikatniejszy, doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Przelać do słoików, marynować w nim składniki na grilla lub podawać jako sos do gotowych potraw, trzymać w lodówce do 14 dni.
Upieczoną kapustę podawać z sosem oraz ogórkiem kiszonym.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA