Szybka tortilla z ziemniaków z obiadu z miksem sałat i winegretem

Szybka tortilla z ziemniaków z obiadu z miksem sałat i winegretem
Oceń przepis:
4 oceny Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Martyna Chomacka

Seria kulinarna:
Dzień dobry, śniadanie (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski, Dania z resztek, Śniadania
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Składniki:

  • 500 g pieczonych ziemniaków z obiadu
  • 1 nieduża cebula
  • 7 jajek
  • sól w płatkach
  • oliwa
  • kawałek sera typu cheddar
  • 1 sałata rzymska lub 3 garście miksu sałat
  • łyżeczka musztardy Dijon
  • łyżeczka miodu
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżki oleju

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Cebulę kroimy w cienkie piórka i podsmażamy na sporej ilości oleju na malutkim ogniu, aż będzie złota i skarmelizowana. Ziemniaki kroimy w plasterki.

Jajka wbijamy do miseczki i ubijamy, aby stały się jednolite. Doprawiamy je solą i pieprzem. 

Do usmażonej dodajemy ziemniaki i smażymy jeszcze dłuższą chwilę. Do jajek ścieramy trochę sera. Masą jajeczną zalewamy warzywa i smażymy na małym ogniu pod przykryciem, aż jajka się zetną.

Przekładamy tortillę na deskę, przewracamy, zsuwamy ponownie na patelnię i smażymy z drugiej strony, ale tak, żeby w środku była ciągle wilgotna, a nie ścięta na wiór.

W małej miseczce łączymy ze sobą musztardę, miód, sok z cytryny, sól, pieprz i oliwę, którą wlewamy na końcu ciągle mieszając dressing. Dzięki temu nasz winegret pięknie nam zemulguje. Do dużej miski wrzucamy liście sałaty, doprawiamy je dressingiem i przekładamy na talerz.

 

Tortillę podaję pociętą na kawałki jak pizzę z garścią świeżej sałatki na górze. 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA