Szybka tortilla z ziemniaków z obiadu z miksem sałat i winegretem
Przygotował:
Martyna Chomacka
- Seria kulinarna:
- Dzień dobry, śniadanie (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski, Dania z resztek, Śniadania
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
Składniki:
- 500 g pieczonych ziemniaków z obiadu
- 1 nieduża cebula
- 7 jajek
- sól w płatkach
- oliwa
- kawałek sera typu cheddar
- 1 sałata rzymska lub 3 garście miksu sałat
- łyżeczka musztardy Dijon
- łyżeczka miodu
- sok z połowy cytryny
- 2 łyżki oleju
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Cebulę kroimy w cienkie piórka i podsmażamy na sporej ilości oleju na malutkim ogniu, aż będzie złota i skarmelizowana. Ziemniaki kroimy w plasterki.
Jajka wbijamy do miseczki i ubijamy, aby stały się jednolite. Doprawiamy je solą i pieprzem.
Do usmażonej dodajemy ziemniaki i smażymy jeszcze dłuższą chwilę. Do jajek ścieramy trochę sera. Masą jajeczną zalewamy warzywa i smażymy na małym ogniu pod przykryciem, aż jajka się zetną.
Przekładamy tortillę na deskę, przewracamy, zsuwamy ponownie na patelnię i smażymy z drugiej strony, ale tak, żeby w środku była ciągle wilgotna, a nie ścięta na wiór.
W małej miseczce łączymy ze sobą musztardę, miód, sok z cytryny, sól, pieprz i oliwę, którą wlewamy na końcu ciągle mieszając dressing. Dzięki temu nasz winegret pięknie nam zemulguje. Do dużej miski wrzucamy liście sałaty, doprawiamy je dressingiem i przekładamy na talerz.
Tortillę podaję pociętą na kawałki jak pizzę z garścią świeżej sałatki na górze.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź