Rolada biszkoptowa z jeżynami

Rolada biszkoptowa
Oceń przepis:
25 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Adam Chrząstowski

Seria kulinarna:
Adam po pracy 2 (odc.4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 4 jaja
  • 200 g cukru pudru
  • 5 łyżek mąki
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 250 g jeżyn
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 4 łyżki cukru pudru
  • olej

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przelicznik produktów
Wybierz produkt


1 szklanka ma pojemność 250 ml

1 łyżka ma pojemność 15 ml

1 łyżeczka ma pojemność 5 ml

Przelicznik wag

jednostka

jednostka
gram
Przelicznik pojemności

jednostka

jednostka
mililitr
Przelicznik temperatur

Przelicznik foremek
Twoja foremka

Foremka z przepisu

Przygotowanie:

Ubij jajka z cukrem pudrem na gładką, jasną, puszystą masę. Dodaj przesianą mąkę wymieszaną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Na blasze rozłóż papier pergaminowy wysmarowany tłuszczem i na tym rozsmaruj masę biszkoptową. Piecz 8-10 minut w piekarniku o temp 190 st.C. Natychmiast po upieczeniu odwróć ciasto, oderwij papier i przykryj ściereczką. Ubij śmietankę na pianę i dodaj cukier puder i cukier waniliowy. Rozsmaruj śmietanę na biszkopcie. Na skraju ułóż jeżyny i zwiń roladę. Odstaw zawiniętą roladę do lodówki by ściągnęła. Podawaj pokrojoną w plastry.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA