Bajgiel z chrupiącymi chipsami z szynki dojrzewającej, piklami i sosem chimichurri

Bajgiel z chrupiącymi chipsami z szynki dojrzewającej, piklami i sosem chimichurri
Oceń przepis:
ocen Średnia ocena: 0

Przygotował:

Martyna Chomacka

Seria kulinarna:
Dzień dobry, śniadanie (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski, Śniadania
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Składniki:

  • bajgiel z makiem
  • kilka plastrów szynki parmeńskiej lub serrano
  • świeży ogórek
  • 2 marchewki
  • 1 cukinia
  • łyżka humusu
Sos chimichurri:
  • ½ pęczka pietruszki
  • ½ pęczka kolendry
  • 1 szalotka
  • garść świeżego lub suszonego oregano
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z jednej cytryny
  • papryczka chili
  • sól
  • pieprz
  • 5-6 łyżek oliwy
  • odrobina dowolnego słodziwa
Zaprawa octowa:
  • 70 ml octu jabłkowego
  • 150 ml wody
  • łyżka cukru
  • łyżeczka soli

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Marchewki kroimy we wstążki. Składniki zaprawy octowej łączymy w małym rondelku, a następnie doprowadzamy do wrzenia. Marchewkę wrzucamy do zaprawy octowej na 20-30 min. 

Cukinię kroimy we wstążki, ogórka w poprzeczne plasterki.

Szynkę układamy na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy z oliwek i przyciskamy czymś ciężkim (np. dnem garnka). Smażymy z obu stron, aż stanie się chrupiąca. Gotową odkładamy na ręcznik papierowy.

Wszystkie składniki sosu chimichurri wrzucamy do blendera i blendujemy. Na końcu doprawiamy solą i ew. sokiem z cytryny.

Bajgla kroimy na pół i podgrzewamy w tosterze. Obie strony smarujemy hummusem. Na dolnej układamy grubą warstwę warzyw, polewamy je sosem chimichurri, na którym kładziemy chipsy z szynki. Całość zamykamy górną częścią bułki. 

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA