Duszone frankfurterki w pomidorach i ziołach
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Dzień dobry, śniadanie 2 (odc. 5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Śniadania
Składniki:
- 6 frankfurterek z baraniny
- 2 dojrzałe pomidory lub ⅔ puszki pomidorów Pelati
- łyżka oliwy lub oleju
- ½ szalotki
- 2 ząbki czosnku
- pół papryczki chili
- kilka zielonych oliwek
- 2 garści kaparów
- kilka chlustów octu balsamicznego lub sherry
- łyżeczka suszonego oregano
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Szalotkę, chili i czosnek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy kiełbaski, aż pojawią się na nich ciemne, skarmelizowane ślady. Kiełbaski przekładamy do innego naczynia, a na tę samą patelnię wrzucamy cebulę oraz chili. Po chwili dodajemy czosnek, odrobinę miodu, ocet balsamiczny lub sherry i smażymy przez 2 minuty.
Następnie dodajemy pokrojone pomidory, przekrojone na pół oliwki, kapary, oregano, sól i pieprz. Na środku sosu układamy podsmażone wcześniej kiełbaski, aby teraz przeszły smakiem pomidorowego sosu. Całość przykrywamy i dusimy przez 5 minut.
Gotowe kiełbaski podajemy skropione odrobiną cytryny i posypane świeżą pietruszką lub bazylią.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Śniadania
Dania mięsne
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W