Ensaimada z morelami i migdałami

Ensaimada z morelami i migdałami
Oceń przepis:
15 ocen Średnia ocena: 3.60
Seria kulinarna:
Uczty z wysp Morza Śródziemnego (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia śródziemnomorska
Ilość osób:
2

Składniki:

  • 50 g rodzynek włoskich o zapachu muszkatołowym lub innych, grubo posiekane, ok. 1 łyżeczki
  • 3 łyżki likiery pomarańczowego, Cointreau lub Grand Marnier
  • 100 g masła o temperaturze pokojowej, pokrojonego w kostkę
  • 150 g miałkiego cukru
  • 2 lekko rozmącone jajka
  • 40 g mielonych migdałów
  • 70 g zwykłej pszennej mąki plus do oprószenia
  • 7 moreli bez pestek, 4 pokrojone w 0,5 cm kostkę, a 3 na pół
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 40 g migdałów w płatkach
  • 500 g ciasta francuskiego
  • ½ łyżeczki cukru pudru
  • 1 łyżeczka płynnego miodu
  • sól

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Posiekane rodzynki namoczyć w likierze pomarańczowym na 30 minut. Piekarnik rozgrzać do 200°C. Zmiksować masło z cukrem na lekką, puszystą, jasną masę. Stopniowo, po odrobinie dodawać jajka. Gdyby masa się zwarzyła, dodać niewielką ilość mąki. Pod koniec dodać zmielone migdały, mąkę i ¼ łyżeczki soli. Ucierać do połączenia składników. Domieszać ręką morele pokrojone w kostkę, rodzynki z alkoholem, skórkę otartą z pomarańczy i cytryny oraz migdały w płatkach. Odstawić na bok.

Oprószyć stolnicę niewielką ilością mąki. Rozwałkować ciasto francuskie na prostokąt o grubości 2-3 mm. Wyrównać brzegi tak, aby powstał prostokąt o długości 50 cm, a szerokości 30 cm. Przekroić na dwa prostokąty, o wymiarach 15 cm x 50 cm. Posmarować oba cienko masą migdałową, zostawiając brzeg szerokości 2 cm na dłuższych bokach. Najpierw jeden prostokąt zawinąć ostrożnie wzdłuż dłuższego boku tak, aby powstał kształt długiej kiełbasy. Położyć założeniem do dołu. Przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Położyć jeden koniec na środku blachy i zwinąć w spiralę, zostawiając na środku niewielką szczelinę. Podwinąć drugi koniec pod spód. Posmarować rozmąconym jajkiem, żeby ciasto się skleiło. Powtórzyć czynność z drugim prostokątem ciasta. Na środku spirali położyć 3 połówki moreli tak, aby lekko nachodziły na siebie. Mają przypominać płatki kwiatu. Posmarować ciasto rozmąconym jajkiem. Wstawić do lodówki na 10 minut.

Piec w gorącym piekarniku przez 8 minut. Obniżyć temperaturę do 170°C i piec dalej przez 45 minut. Ensaimady powinny uzyskać złocistobrązowy kolor. Wyjąć do ostygnięcia na metalową kratkę. Przed podaniem na ciepło lub w temperaturze pokojowej posmarować całość płynnym miodem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA