Kofty
Oceń przepis:
30 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC gotowania - kuchnia turecka (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia turecka

Składniki:

  • 250 g mielonego mięsa (wołowiny, baraniny, jagnięciny)
  • 1 mała cebula
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • ½ łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego lub pasty z papryki
  • 1-2 łyżki posiekanej naci pietruszki
  • ok. 3 garści miękiszu z kajzerki (nie musi być świeża)
  • 1 łyżka oliwy lub masła
Do podania:
  • sos tzatziki, świeże warzywa

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Cebulę i miękisz przekładamy do malaksera i miksujemy kilka sekund. Dodajemy do papki mięso wraz przyprawami i miksujemy na dość gładką masę, najlepiej miksując pulsacyjnie. Masę warto odstawić w takiej formie do lodówki na jeden dzień.

Mokrymi dłońmi formujemy kulki wielkości nektarynki i spłaszczamy ją palcami, tak by powstał dość płaski kotlecik. Smażymy na bardzo mocno rozgrzanej patelni grillowej, często obracając kotleciki. Jak tylko się lekko przyrumienią i z łatwością odejdą od dna patelni, od razu je przewracamy.

Powtarzamy tę czynność jeszcze kilka razy, ale w sumie smażymy kotleciki ok. 5 minut. Tak by ich nie wysuszyć, ale żeby były ładnie przyrumienione. Serwujemy z warzywami, frytkami, pitą, pide lub jako małą przekąska np. z wbitą wykałaczką.

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA