Kofty
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC gotowania - kuchnia turecka (odc. 5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia turecka
Składniki:
- 250 g mielonego mięsa (wołowiny, baraniny, jagnięciny)
- 1 mała cebula
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- ½ łyżeczki sody
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego lub pasty z papryki
- 1-2 łyżki posiekanej naci pietruszki
- ok. 3 garści miękiszu z kajzerki (nie musi być świeża)
- 1 łyżka oliwy lub masła
Do podania:
- sos tzatziki, świeże warzywa
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Cebulę i miękisz przekładamy do malaksera i miksujemy kilka sekund. Dodajemy do papki mięso wraz przyprawami i miksujemy na dość gładką masę, najlepiej miksując pulsacyjnie. Masę warto odstawić w takiej formie do lodówki na jeden dzień.
Mokrymi dłońmi formujemy kulki wielkości nektarynki i spłaszczamy ją palcami, tak by powstał dość płaski kotlecik. Smażymy na bardzo mocno rozgrzanej patelni grillowej, często obracając kotleciki. Jak tylko się lekko przyrumienią i z łatwością odejdą od dna patelni, od razu je przewracamy.
Powtarzamy tę czynność jeszcze kilka razy, ale w sumie smażymy kotleciki ok. 5 minut. Tak by ich nie wysuszyć, ale żeby były ładnie przyrumienione. Serwujemy z warzywami, frytkami, pitą, pide lub jako małą przekąska np. z wbitą wykałaczką.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź