Kumpir – faszerowany ziemniak

Kumpir – faszerowany ziemniak
Oceń przepis:
23 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC gotowania - kuchnia turecka (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski
Kuchnia świata:
Kuchnia turecka
Ilość porcji:
3

Składniki:

  • 3 bardzo duże ziemniaki
  • 4 łyżki masa
  • ok. 100 g startego na grubej tarce sera typu gruyère
  • sól
  • pieprz
Dodatki wedle uznania:
  • pasta paprykowa
  • garść oliwek bez pestek
  • ogórki konserwowe
  • kukurydza z puszki
  • prażona cebulka jak do hot dogów
  • sałatka jarzynowa
  • cebula z sumakiem
  • paski szynki
  • prażony boczek pokrojony w paski
  • szczypiorek
  • majonez i ketchup

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Ziemniaki szorujemy dokładnie, osuszamy i owijamy w papier do pieczenia, a później w folię aluminiową. Układamy na spodzie piekarnika nagrzanego do 250 stopni na ok. 1,5 h. Powinny być miękkie i dopieczone w środku.

Odwijamy je z foli, układamy na talerzu, przecinamy na pół ale tak, by nie rozerwać dolnej części skórki. Póki gorące dodajemy do środka ok 1-2 łyżek masła i sporą garść sera, doprawiamy porządnie solą.

Szybkim ruchem łączymy np. widelcem miękkie wnętrze ziemniaka z masłem i serem, tak by powstała nam gładka, ciągnąca się masa. Nakładamy ulubione dodatki i serwujemy. Można po dodaniu sera, masła i soli dodać jeszcze łyżeczkę pasty z papryki lub pasty z pomidorów i szybko razem wymieszać.

 

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA