Kumpir – faszerowany ziemniak
![Kumpir – faszerowany ziemniak](https://www.canalpluskuchnia.pl/wideo/50263-abc-turecka/03-faszerowany-ziemniak.jpg)
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC gotowania - kuchnia turecka (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia turecka
- Ilość porcji:
- 3
Składniki:
- 3 bardzo duże ziemniaki
- 4 łyżki masa
- ok. 100 g startego na grubej tarce sera typu gruyère
- sól
- pieprz
Dodatki wedle uznania:
- pasta paprykowa
- garść oliwek bez pestek
- ogórki konserwowe
- kukurydza z puszki
- prażona cebulka jak do hot dogów
- sałatka jarzynowa
- cebula z sumakiem
- paski szynki
- prażony boczek pokrojony w paski
- szczypiorek
- majonez i ketchup
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Ziemniaki szorujemy dokładnie, osuszamy i owijamy w papier do pieczenia, a później w folię aluminiową. Układamy na spodzie piekarnika nagrzanego do 250 stopni na ok. 1,5 h. Powinny być miękkie i dopieczone w środku.
Odwijamy je z foli, układamy na talerzu, przecinamy na pół ale tak, by nie rozerwać dolnej części skórki. Póki gorące dodajemy do środka ok 1-2 łyżek masła i sporą garść sera, doprawiamy porządnie solą.
Szybkim ruchem łączymy np. widelcem miękkie wnętrze ziemniaka z masłem i serem, tak by powstała nam gładka, ciągnąca się masa. Nakładamy ulubione dodatki i serwujemy. Można po dodaniu sera, masła i soli dodać jeszcze łyżeczkę pasty z papryki lub pasty z pomidorów i szybko razem wymieszać.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź