Pide
Oceń przepis:
25 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC gotowania - kuchnia turecka (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Pieczywo
Kuchnia świata:
Kuchnia turecka
Ilość porcji:
2

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej + do podsypania
  • 120 ml ciepłej wody
  • 2 łyżki masła
  • duża szczypta cukru
  • 1 łyżeczka suszonych drożdży
  • 1 czubata łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • 1 łyżka czarnego lub jasnego sezamu
  • opcjonalnie łyżeczka czarnuszki
  • oliwa
Dodatki:
  • Usmażone mięso do doner kebab, sałaty, cebula, pomidory, korniszony, sos majonezowy lub jogurtowy

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Do dzbanka z ciepłą wodą dodajemy cukier i wsypujemy drożdże, mieszamy i odstawiamy na 15 minut, aż zaczną pracować. W tym czasie roztapiamy masło i odstawiamy do wystudzenia.

Do dużej miski wsypujemy mąkę i sól, robimy na środku wgłębienie i wlewamy drożdże z wodą i masło. Wyrabiamy ciasto tak długo, aż zacznie odklejać się od ścianek miski, będzie gładkie i jednolite. Następnie smarujemy je oliwą i odkładamy do miski, owijamy ją folią lub przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 45 minut.

Po tym czasie dzielimy ciasto na pół i każdy kawałek zawijamy kilkakrotnie do środka. Tworzymy kulę, podsypujemy ją mąką i za pomocą dłoni formujemy płaski placek o średnicy ok. 15 cm. Odkładamy go na podsypaną mąką blaszkę lub deskę do kolejnego wyrastania na 15 minut, przykrywamy ściereczką.

Piekarnik nagrzewamy do 280 stopni C, jeśli posiadamy kamień do pizzy rozgrzewamy go również. Rozkłócamy jajko, smarujemy nim wierzch placka i obsypujemy sezamem. Placki pieczemy ok. 11-12 minut, następnie dajemy im odpocząć i lekko się wystudzić przez 5 minut, po czym przekrawamy i wypełniamy farszem wedle uznania.

 

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA