Grzanki z maślaną jajecznicą i ziołową sałatką

Grzanki z maślaną jajecznicą i ziołową sałatką
Oceń przepis:
33 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Piotr Kucharski

Seria kulinarna:
Domowa piekarnia Kucharskiego (odc. 6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Pieczywo
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 4 kromki jasnego pieczywa, np. chleba na sodzie
  • olej rydzowy
  • 6 jajek
  • 120 g masła
  • sól i pieprz
  • 4 świeże pieczarki
  • miks ziół: koperek, pietruszka, kolendra, mikro zioła

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 180º C.

Kromki pieczywa posmarować olejem rydzowym, ułożyć na blaszce i wstawić na 5 minut do pieca. W tym czasie wbić jajka do miski i rozmącić. Dodać odrobinę soli i pieprzu.

Na patelni rozpuścić 2 łyżki masła i wylać masę jajeczną. Gdy zacznie się ścinać, zdjąć z kuchenki. Dodać dwie łyżki masła i wymieszać. Ponownie postawić na kuchence i smażyć, po chwili powtórzyć czynność z masłem i tak do momentu, aż zużyjemy całe masło, a jajka będą ścięte, ale dzięki masłu ciągle płynne.

Jajecznicę ułożyć na tostach, na wierzch zetrzeć na tarce o grubych oczkach pieczarki i udekorować miksem ziół.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA