Prosty chleb bez wyrabiania

Prosty chleb bez wyrabiania
Oceń przepis:
112 ocen Średnia ocena: 3.30

Przygotował:

Piotr Kucharski

Seria kulinarna:
Domowa piekarnia Kucharskiego 4 (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Pieczywo
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 360 ml wody
  • 1 g świeżych drożdży
  • 350 g mąki pszennej typ 750
  • 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka soli (7 g)

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

W wodzie rozpuścić drożdże. Dodać mąkę i sól. Następnie dobrze połączyć wszystkie składniki. Przykryć czepkiem kąpielowym i odstawić do powolnego wyrastania na noc.

Rano przełożyć ciasto na mokry blat i mokrymi rękami uformować okrągły bochenek. Ułożyć złożoną stroną na kawałku papieru do pieczenia i razem z nim umieścić chleb w misce o podobnej średnicy. Zostawić do wyrośnięcia na 2 godziny.

Rozgrzać piekarnik z umieszczonym w środku garnkiem żeliwnym do temperatury 240°C. Wyrośnięty bochenek umieścić w garnku, przykryć i piec 15 minut pod przykryciem, a następnie dopiec 30 minut bez pokrywki.

Po upieczeniu wyjąć z garnka i odstawić do wystygnięcia.



 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA