Lahmacun – turecka pizza

Lahmacun – turecka pizza
Oceń przepis:
13 ocen Średnia ocena: 4.30

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC gotowania - kuchnia turecka (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski, Pizza
Kuchnia świata:
Kuchnia turecka
Ilość porcji:
9

Składniki:

  • 300 g mąki plus trochę do podsypania
  • 1,5 łyżeczki drożdży suszonych
  • ½ łyżeczki cukru
  • ok. 180 ml ciepłej wody
  • 1 czubata łyżeczka soli
Farsz:
  • 200 g mielonej wołowiny
  • 1 łyżeczka masła
  • 1,5 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 g dobrego chorizo lub innej aromatycznej kiełbasy np. turecki sucuk
  • ¾ szklanki zmiksowanych pomidorów
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • ½ pęczka naci pietruszki
  • 1 łyżka gęstego jogurtu
  • 1 łyżeczka płatków chili (ew. słodkiej papryki)
  • sól
  • pieprz
  • cytryna do podania

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Z podanych składników na ciasto wyrabiamy gładką masę, można całość wyrobić w robocie stacjonarnym. Odkładamy ciasto przykryte ściereczką i przygotowujemy farsz.

Połówkę cebuli ścieramy na tarce lub miksujemy blenderem na pastę, pozostałą część wraz z czosnkiem i chorizo wrzucamy do malaksera i miksujemy na pastę. Przekładamy ją razem z wcześniej startą cebulą do miski, dodajemy zmieloną wołowinę, przyprawy, masło, jogurt i pomidory. Wyrabiamy gładką, mokrą masę, w razie potrzeby dolewamy 1-2 łyżki wody, farsz powinien być rzadki.

Piec nagrzewamy do najwyższej temperatury jak się da, najlepiej 280 stopni, na samym dnie układamy kamień do pizzy i nagrzewamy, równocześnie nagrzewając piekarnik. Ciasto dzielimy na 8-9 porcji, z każdej formujemy kulkę, starając się boki zawijać do środka.

Następnie rozwałkowujemy jedną porcję na owalny placek, podsypujemy ciasto mąką i wałkujemy najcieniej jak to możliwe. Placek układamy na płaskiej formie lub desce lekko podsypanej mąką, na placku układamy farsz. Rozkładamy go dłońmi, staramy się rozsmarować farsz dość cienko, zsuwamy lahmacun z deski bezpośrednio na rozgrzany kamień do pizzy.

Pieczemy 2-3 minuty, aż ładnie się zrumieni od spodu. Serwujemy od razu, najlepiej skropione sokiem z cytryny.

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA