Pizza Margherita

Oceń przepis:
Przygotował:
Jan i Jakub Kuroniowie
- Seria kulinarna:
- Kuroniowie rozgryzają (odc.7)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Pizza
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
Składniki:
Ciasto:
- 15 g świeżych drożdży lub 7 g suchych
- 150 ml ciepłej wody
- 1/2 łyżeczki cukru
- 250 g mąki pszennej
- 1 pełna łyżeczka soli
- 30 g oliwy z oliwek
Sos pomidorowy i dodatki:
- 500 g świeżych, dojrzałych pomidorów
- 50 g oliwy z oliwek
- sól, pieprz, 1 łyżeczka cukru
- 40 g ser mozzarella
- pół pęczka świeżej bazylii
Kalkulator kulinarny
Przelicznik produktów
Wybierz produkt
1 szklanka ma pojemność 250 ml
1 łyżka ma pojemność 15 ml
1 łyżeczka ma pojemność 5 ml
Przelicznik wag
jednostka
jednostka
gram
Przelicznik pojemności
jednostka
jednostka
mililitr
Przelicznik temperatur
Przelicznik foremek
Twoja foremka
Foremka z przepisu
Przygotowanie:
Drożdże rozcieramy w garnuszku z połową ciepłej wody, cukrem i łyżką mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce. Gdy urosną dolewamy je z resztą wody i oliwą do przesianej mąki z solą. Wyrabiamy ciasto przez 10-15 minut. Ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy w plastry. Gdy ciasto podrośnie formujemy z niego okrągły placek (najlepiej ręcznie) i układamy na blasze. Smarujemy oliwą. Na powierzchni ciasta układamy listki bazylii, na nich plastry mozzarelli, a na wierzchu plastry pomidora. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C i pieczemy około 10-15 minut.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Pizza
Kuchnia włoska
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W