Burger z łososia

Burger z łososia
Oceń przepis:
38 ocen Średnia ocena: 3.30

Przygotował:

Piotr Kucharski

Seria kulinarna:
Kucharskiego pomysł na kuchnię 2 (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Składniki:

  • 4 bułki maślane
  • 4 kawałki łososia (cieńsze kawałki od strony ogona)
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka miodu
Surówka:
  • ćwiartka czerwonej kapusty
  • 1 marchewka
  • połówka jabłka
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki sezamu
  • sól i pieprz
Sos:
  • 4 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka wasabi

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Łososia przyprawić solą i pieprzem, zamarynować w miodzie i sosie sojowym. Odstawić do zamarynowania na 30 minut.

W tym czasie poszatkować kapustę, marchewkę i jabłko zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do kapusty. Sezam podprażamy na patelni. Kapustę doprawiamy octem, cukrem, solą, pieprzem. Dodajemy sezam i dokładnie mieszamy.

Sos: Majonez wymieszać z wasabi.

Łososia usmażyć na patelni zaczynając od strony skóry. Rybę zdjąć z patelni i zdjąć z każdego kawałka skórę. Na patelnię dolać marynatę i zredukować do gęstego sosu. Sosem posmarować kawałki ryby.

Bułki przekroić na połowę. Na dolną część nałożyć surówkę, na niej rybę, wierzch ryby posmarować majonezem wasabi.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA