Fabada asturiana

Fabada asturiana
Oceń przepis:
42 ocen Średnia ocena: 3.30

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC gotowania - kuchnia hiszpańska (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy
Kuchnia świata:
Kuchnia hiszpańska

Składniki:

  • 400 g fasoli Jaś namoczonej przez noc
  • 2 małe chorizo
  • 2 kaszanki (najlepiej hiszpańska morcilla asturiana)
  • 100 g wędzonego boczku
  • 150 g wędzonych żeberek (a najlepiej hiszpańskie lacon asturiana)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa
  • 2 łyżeczki mielonej, słodkiej, wędzonej papryki
  • szczypta szafranu

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Fasolę namoczoną przez noc odsączamy i przekładamy na dno garnka, układamy na niej chorizo w całości, kaszankę, boczek i żeberka. Mięsa nie kroimy, podobnie cebulę wrzucamy w całości, tylko obraną.

Dodajemy paprykę mieloną, szafran (wcześniej namoczony w 2 łyżkach zimnej wody lub pozostawiony na kostce lodu). Dolewamy ok. ½ szklanki oliwy, dorzucamy czosnek i pod przykryciem zagotowujemy całość i zbieramy pianę z powierzchni. Następnie na małym ogniu, pod przykryciem gotujemy całość min. 2 godziny.

Uwaga! W trakcie gotowania nie mieszamy zupy łyżką tylko potrząsamy garnkiem, tak by zachować kształt fasoli.  Po 2 godzinach dolewamy szklankę wody, potrząsamy garnkiem, znów przykrywamy i gotujemy kolejne 30 minut. Po tym czasie sprawdzamy, znów dolewamy ok. ½ szklanki wody i gotujemy kolejne 1,5 h. W sumie zupa gotuje się ok. 4 godzin.

Po tym czasie fasola rozgnieciona łyżką powinna być kremowa i mięciutka. Wyciągamy mięso z garnka, kroimy na mniejsze kawałki, podobnie cebulę. Serwujemy nakładając do misek na początku fasolę, którą podlewamy wywarem i układamy na wierzch kawałki mięsa. Nikt się nie obrazi, jeśli dostanie do tego kawałek świeżego, chrupiącego pieczywa.

 

 

 

 

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA