Grillowany łosoś w paście tahini ze smażonym szpinakiem, buraki z ziarnami sezamu, pureé z bakłażana i sos tahini

Grillowany łosoś w paście tahini ze smażonym szpinakiem, buraki z ziarnami sezamu, pureé z bakłażana i sos tahini
Oceń przepis:
24 ocen Średnia ocena: 3.70
Seria kulinarna:
Nuta egzotyki na co dzień 2
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Ilość osób:
4

Przygotowanie:

Grillowany łosoś w paście tahini:
łyżka oleju
60 ml pasty tahini
60 ml sosu sojowego
60 dag filetu z łososia pokrojonego na porcje o wadze 15 dag, skóra usunięta i zachowana

Chrupiąca skórka z łososia:
zachowana skóra z filetu
sól
pieprz

Smażony szpinak:
łyżka oliwy
drobno posiekany ząbek czosnku
drobno posiekana szalotka
pęczek szpinaku, łodygi odcięte i umyte
sól
pieprz

Buraki z ziarnami sezamu:
2 łyżki soli
2 łyżki cukru
60 ml octu z czerwonego wina
3 duże buraki
10 dag ziaren sezamu

Pureé z bakłażana:
2 duże bakłażany przecięte wzdłuż na pół, miąższ nakłuty widelcem
2 łyżki oliwy
80 ml pasty tahini
sól
pieprz

Sos tahini:
120 ml kwaśnej śmietany
80 ml mleka
60 ml pasty tahini
sok z połowy cytryny
łyżka miodu
pół łyżeczki oleju sezamowego
sól


Grillowany łosoś w paście tahini:
1. Rozgrzać grill do średniej temperatury i lekko nasmarować olejem.
2. W misce wymieszać pastę tahini i sos sojowy.
3. Pędzlem posmarować łososia z obu stron i położyć na grillu.
4. Piec mniej więcej 3 minuty z każdej strony, potem zdjąć z grilla.

Chrupiąca skórka z łososia:
1. Rozgrzać grill do średnio wysokiej temperatury.
2. Doprawić skórę z łososia solą, pieprzem i położyć na grillu skórą do dołu.
3. Gdy skóra zacznie skwierczeć i pęcznieć, obrócić ją i piec, aż będzie zupełnie chrupka.
4. Zdjąć skórę z grilla, położyć na papierowym ręczniku, przeciąć na pół i zostawić, aż do podania grillowanego łososia w paście tahini.

Smażony szpinak:
1. Na średnim ogniu rozgrzać oliwę na patelni.
2. Dodać czosnek i szalotki. Smażyć do miękkości.
3. Dodać szpinak i zamieszać, żeby składniki połączyły się. Smażyć, aż liście szpinaku zwiędną.
4. Doprawić solą, pieprzem i zdjąć z palnika.

Buraki z ziarnami sezamu:
1. Buraki włożyć do garnka z zimną wodą. Dodać sól, cukier i ocet z czerwonego wina.
2. Zagotować, potem zmniejszyć temperaturę, żeby płyn delikatnie bulgotał. Buraki gotować aż do miękkości, tj. 15-20 minut.
3. Włożyć rękawice, buraki obrać i pokroić w nie za dużą kostkę.
4. Przed podaniem nałożyć buraki na talerz, posypać ziarnami sezamu i podawać z daniem głównym.

Pureé z bakłażana:
1. Rozgrzać piekarnik do 190 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
2. Ułożyć bakłażany skórą do góry i piec około 30 minut, aż całkowicie się upieką i skarmelizują.
3. Wyjąć z piekarnika i łyżeczką wygarnąć miąższ do blendera.
4. Dodać oliwę i pastę tahini. Miksować, aż masa będzie gładka.

Sos tahini:
1. Wszystkie składniki włożyć do miski. Zamieszać, żeby się połączyły.
2. Przykryć i przechowywać w lodówce aż do podania.

Podanie:
1. Na środek talerza nałożyć pureé z bakłażana.
2. Na pureé nałożyć smażony szpinak.
3. Na szpinaku położyć porcję grillowanego łososia.
4. Talerz wokół potrawy skropić sosem tahini.
5. Wokół potrawy ułożyć buraki z ziarnami sezamu.
6. Całość udekorować chrupiącą skórką z łososia.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA