Ekspresowy bigos z kiszonej kapusty
   
                                    
                    
                Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
 - ABC gotowania - kuchnia polska (odc. 1)
 - Trudność:
 - łatwe
 - Rodzaj dania:
 - Dania mięsne
 - Kuchnia świata:
 - Kuchnia polska
 - Ilość porcji:
 - 5
 
Składniki:
- 1,2 kg kiszonej kapusty bez marchewki
 - 2 listki laurowe
 - 2 ziela angielskie
 - 4-6 suszonych grzybów
 - 4-5 dobrej jakości kiełbas, najlepiej różne rodzaje
 - ok. 200 g wędzonego, parzonego boczku
 - 3 łyżki sosu sojowego
 - 6-8 śliwek suszonych
 - 1 cebula
 - olej
 - sól
 - pieprz
 
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Grzyby zalewamy na noc ciepłą wodą.
Kapustę przekładamy do garnka, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie, zalewamy wodą na wysokość ok. 3-4 cm ponad kapustę i na niezbyt dużym ogniu gotujemy do miękkości ok. 1 godzinę.
Następnie odcedzamy kapustę (część płynu warto zachować), po przestudzeniu szatkujemy drobniej i odstawiamy w garnku.
Kiełbasy kroimy w półplasterki, a boczek w paseczki, na rozgrzanym oleju przesmażamy na złoto, odcedzamy z tłuszczu i przekładamy do kapusty. Na wytopionym tłuszczu przesmażamy cebulkę i odsączone i pokrojone w paski grzyby, aż cebulka zmięknie. Razem z pokrojonymi w paski śliwkami wrzucamy do kapusty.
Dolewamy sos sojowy, doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą, podlewamy kilkoma łyżkami soku spod gotowania kapusty i gotujemy przez 20-30 minut, często mieszając. Jeśli całość zacznie przywierać do dnia garnka, dolewamy wodę lub wywar spod kapusty. Kapusta najsmaczniejsza jest na drugi dzień, po podgrzaniu.
- Sprawdź
 - albo
 - 
                                        
                                            
                                            TV SAT +Sprawdź