Ekspresowy bigos z kiszonej kapusty

Ekspresowy bigos z kiszonej kapusty
Oceń przepis:
12 ocen Średnia ocena: 3.00

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC gotowania - kuchnia polska (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia polska
Ilość porcji:
5

Składniki:

  • 1,2 kg kiszonej kapusty bez marchewki
  • 2 listki laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 4-6 suszonych grzybów
  • 4-5 dobrej jakości kiełbas, najlepiej różne rodzaje
  • ok. 200 g wędzonego, parzonego boczku
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 6-8 śliwek suszonych
  • 1 cebula
  • olej
  • sól
  • pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Grzyby zalewamy na noc ciepłą wodą.

Kapustę przekładamy do garnka, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie, zalewamy wodą na wysokość ok. 3-4 cm ponad kapustę i na niezbyt dużym ogniu gotujemy do miękkości ok. 1 godzinę.

Następnie odcedzamy kapustę (część płynu warto zachować), po przestudzeniu szatkujemy drobniej i odstawiamy w garnku.

Kiełbasy kroimy w półplasterki, a boczek w paseczki, na rozgrzanym oleju przesmażamy na złoto, odcedzamy z tłuszczu i przekładamy do kapusty. Na wytopionym tłuszczu przesmażamy cebulkę i odsączone i pokrojone w paski grzyby, aż cebulka zmięknie. Razem z pokrojonymi w paski śliwkami wrzucamy do kapusty.

Dolewamy sos sojowy, doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą, podlewamy kilkoma łyżkami soku spod gotowania kapusty i gotujemy przez 20-30 minut, często mieszając. Jeśli całość zacznie przywierać do dnia garnka, dolewamy wodę lub wywar spod kapusty. Kapusta najsmaczniejsza jest na drugi dzień, po podgrzaniu.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA