Zapiekanka z ziemniaków i bakłażanów z mięsnym sosem
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak lokalnie 5 (odc. 11)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Zapiekanki
Składniki:
- 500 g mielonej koźliny
- 3 czerwone cebule
- 6-7 ząbków czosnku
- chilli
- olej
- szczypta ziaren kolendry
- 3 łyżki jasnego sosu sojowego
- 3 łyżki miodu
- ¼ szklanki winnego octu
- 2 bakłażany
- 6-7 ziemniaków
- listki świeżej kolendry
- 150 g żółtego startego sera np. gouda, kaszubski
- Orzeźwiający napój:
- litr zsiadłego mleka
- garść koperku
- szczypior
- 4-5 pomidorków cherry
- sól
- chlust oliwy
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Cebulę, czosnek i papryczkę chilli posiekaj. Na dużej ilości oleju podduś posiekane warzywa i mielone mięso. Dopraw solą, pieprzem, ziarnami kolendry. Dodaj sos sojowy, miód i ocet.
Bakłażana pokrój w grubsze plastry, a ziemniaki w cienkie plastry.
W naczyniu żaroodpornym na spodzie z odrobiną oliwy ułóż warstwę ziemniaków. Posól je. Następnie ułóż warstwę z plastrów bakłażana i warstwę mięsa. Czynność powtórz z kolejną warstwą. Zapiekankę przykryj folią i piecz przez 40 minut w temperaturze 180 -190 stopni.
Następnie posyp zapiekankę startym serem i zapiekaj zapiekankę przez 5 minut, aż ser się roztopi.
Super dodatkiem do zapiekanki będzie orzeźwiający napój ze zsiadłego mleka.
Koperek, szczypior i pomidorki posiekaj. W dzbanku połącz posiekane warzywa z zsiadłym mlekiem. Dopraw solą i oliwą. Smacznego!
Bakłażana pokrój w grubsze plastry, a ziemniaki w cienkie plastry.
W naczyniu żaroodpornym na spodzie z odrobiną oliwy ułóż warstwę ziemniaków. Posól je. Następnie ułóż warstwę z plastrów bakłażana i warstwę mięsa. Czynność powtórz z kolejną warstwą. Zapiekankę przykryj folią i piecz przez 40 minut w temperaturze 180 -190 stopni.
Następnie posyp zapiekankę startym serem i zapiekaj zapiekankę przez 5 minut, aż ser się roztopi.
Super dodatkiem do zapiekanki będzie orzeźwiający napój ze zsiadłego mleka.
Koperek, szczypior i pomidorki posiekaj. W dzbanku połącz posiekane warzywa z zsiadłym mlekiem. Dopraw solą i oliwą. Smacznego!
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zapiekanki
Dania mięsne
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W