Czekoladowe cookies z ziarnem kakaowca
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Deker
- Seria kulinarna:
- Desery Dekera (odc. 5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
Składniki:
- 250 g masła
- 190 g cukru trzcinowego muscovado (lub melasy)
- 1 g soli
- białka z 3 jaj
- 310 g mąki pszennej
- 4 g sody oczyszczonej
- 2 g proszku do pieczenia
- 50 g kakao
- 250 g czekolady 60%
- 60 g prażonego ziarna kakaowca
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Wymieszaj rózgą miękkie masło z cukrem i solą.
Dodaj białka, wlewając je do masy małymi porcjami. Cały czas mieszaj.
Pozostałe sypkie produkty wymieszaj ze sobą i przesiej. Następnie dodaj do masy i dokładnie wymieszaj.
Czekoladę posiekaj na kawałki wielkości ziarna grochu i dodaj pod koniec mieszania masy razem z ziarnem kakaowym.
Ciasto uformuj w walec, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki, żeby się schłodziło.
Schłodzone ciasto pokrój w plastry i rozłóż na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Piecz 15-16 minut w temperaturze 160-170 stopni w piekarniku z termoobiegiem lub w piekarniku statycznym w temp. 200-210 stopni.
Dodaj białka, wlewając je do masy małymi porcjami. Cały czas mieszaj.
Pozostałe sypkie produkty wymieszaj ze sobą i przesiej. Następnie dodaj do masy i dokładnie wymieszaj.
Czekoladę posiekaj na kawałki wielkości ziarna grochu i dodaj pod koniec mieszania masy razem z ziarnem kakaowym.
Ciasto uformuj w walec, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki, żeby się schłodziło.
Schłodzone ciasto pokrój w plastry i rozłóż na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Piecz 15-16 minut w temperaturze 160-170 stopni w piekarniku z termoobiegiem lub w piekarniku statycznym w temp. 200-210 stopni.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W