Amerykańskie chocolate chips cookies

Amerykańskie chocolate chips cookies
Oceń przepis:
66 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC gotowania - słodkości (odc. 8)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia Ameryki Północnej

Składniki:

  • 115 g miękkiego masła
  • 100 g drobnego cukru trzcinowego (koniecznie drobny)
  • 100 g cukru drobnego
  • 1 jajo rozmiar L
  • 1 łyżeczka wanilii
  • 185 g mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli
  • ok. 260 g czekolady (gorzkiej, mlecznej)
  • 100 g ulubionych orzechów

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Całość można przygotować w mikserze lub ręcznie. Miękkie masło przekładamy do miski i rozcieramy łopatką albo krótko ucieramy robotem kuchennym z zamontowaną końcówka typu liść. Następnie dodajemy cukier i ucieramy, ale niezbyt długo, masa nie musi być szczególnie puszysta.

Następnie dodajemy jajko i pastę z wanilii. Mieszamy rózgą do połączenia lub „liściem” w mikserze. Przesiewamy mąki wraz z proszkiem do pieczenia i dodajemy sól. Mieszamy łopatką do połączenia. Dosypujemy posiekane orzechy i czekoladę, mieszamy dokładnie i porcjujemy na kulki o średnicy 3-5 cm (w zależności jak duże chcemy uzyskać ciastka). Układamy je na blaszce i wstawiamy na 1h do schłodzenia.

Piekarnik nagrzewamy do 160-165 stopni. Rozkładamy schłodzone kulki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia pamiętając o tym, że ciastka mocno się rozpływają w trakcie pieczenie i należy układać je zachowując około 4-6 cm odległości miedzy nimi. Im większe kulki tym więcej wolnej przestrzeni. Pieczemy ok. 15-18 minut, aż będą lekko rumiane, choć nie za bardzo. Studzimy całkowicie i ściągamy z blaszki.

Porady Mariety:

  • Jeśli składniki na ciastka miały różną temperaturę nim zaczęliście przygotowywać ciasto, mogą różnie się piec, nierówno rozpływać. Żeby temu zapobiec należy po wyrobieniu ciasta i uformowaniu kulek wstawić całość do lodówki na ok. 1h.
  • Mimo wszystko warto aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową, szczególnie masło powinno być miękkie, bo ciastka można przygotować bez użycia robota i wszystko mieszać łopatką lub rózgą.
  • Tak przygotowane ciastka, jeszcze surowe, ale już schłodzone, można popakować po kilka sztuk do woreczków i wsadzić do zamrażarki. W sytuacji kryzysowej, wyciągacie porcyjkę, zostawiacie je na 20 minut, żeby odtajały i pieczecie. W ciągu kilku chwil możecie mieć świeżo upieczone ciasteczka bez roboty.
  • Można użyć tylko białego cukru, ale dodatek trzcinowego nada lekko karmelowego, niepowtarzalnego smaku, dobrze żeby to był drobny cukier, gruby nie zdąży się rozpuścić, będzie chrupał po upieczeniu, konsystencja ciasta będzie kaszkowata.
  • Nie zapomnijcie o dodaniu soli, cudownie podkreśli słodycz ciastek.
  • Czekolada powinna być pokrojona w sporą kostkę, najlepiej jednak sprawdzi się czekolada w kaletkach.
  • Koniecznie pamiętajcie o rozkładaniu ciastek z zachowaniem sporej odległości między sobą, kulki w trakcie pieczenia się rozlewają mocno! Po upieczeniu warto ciastka zostawić chwilę w stygnącym piekarniku, następnie wystudzić całkowicie i dopiero ściągać z blaszki. Zaraz po upieczeniu są bardzo miękkie i mogą się połamać przy próbie odlepienia ich od papieru.
  • Każdy piekarnik jest inny i inaczej piecze, zwróćcie uwagę, by nie przedłużać czasu pieczenia zbytnio, bo ciastka nie będą wilgotne i ciągnące w środku.

 

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA