Zakwas na żur

Zakwas na żur
Oceń przepis:
14 ocen Średnia ocena: 3.20

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC gotowania - kuchnia polska (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 10 łyżek mąki żytniej razowej
  • skórka z razowego chleba
  • 2-6 ząbków czosnku
  • 500 ml letniej, przegotowanej wody

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Wszystkie składniki przekładamy do kamionkowego naczynia lub większego słoika. Zalewamy całość przegotowaną, letnią wodą (500 ml), mieszamy, przykrywamy gazą i odstawiamy na 4-5 dni.

Zakwas już powinien pracować i mieć przyjemny, kwaskowy zapach. Słoik należy zakręcić i trzymać w chłodnym, ciemnym miejscu.

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA