Pomidory faszerowane kaszą gryczaną z boczkiem i twarogiem
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC GOTOWANIA 2 (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Zapiekanki
Składniki:
- 4 duże pomidory
- ½ szklanki kaszy gryczanej
- 6 plastrów boczku wędzonego
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 100 g twarogu
- 1 jajo
- listki świeżego tymianku i rozmarynu
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Pomidory wydrążamy, pozostawiając kapelusik. Kaszę gotujemy przyjmując proporcję 2 do 1 (2 miarki wody, 1 miarki kasza) w osolonym wrzątku. Boczek kroimy w kostkę i przesmażamy na suchej patelni, aż będzie chrupiący i wytopi tłuszcz. Przekładamy boczek do kaszy. Cebulkę kroimy drobno i dusimy na tłuszczu spod boczku. Przekładamy do kaszy, do której dodajemy pokruszony twaróg, drobno poszatkowane zioła i wyciśnięty czosnek. Doprawiamy całość solą i pieprzem, łączymy z jajem i napełniamy wydrążone pomidory. Zapiekamy podlane wodą lub skropione oliwką ok. 20 minut.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W