Sznycelki z indyka w sosie marinara na plackach z cukinii

Sznycelki z indyka
Oceń przepis:
40 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
365 obiadów Mariety Mareckiej 3 (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z indyka
Ilość osób:
4

Składniki:

Sznycelki:
  • 400 g piersi z indyka
  • mąka
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • olej
Placki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Cukinię ścieramy na średnich oczkach, solimy i odstawiamy, by puściła wodę, następnie dokładnie ją odciskamy. Piersi z indyka kroimy w zgrabne sznycelki o grubości ok. 1 cm. Przyprawiamy solą i pieprzem ziołowym i odstawiamy.
Cebulę kroimy drobno, przesmażamy na oliwie, dodajemy pokrojony drobno czosnek i chili. Po chwili dolewamy pomidory i dodajemy koncentrat. Wlewamy wino, doprawiamy solą, pieprzem, miodem i na nie dużym gazie gotujemy sos, aż zgęstnieje i odparuje.
Sznycelki obtaczamy w mące i krótko obsmażamy na rozgrzanym oleju. Następnie przekładamy je do sosu.
Do garnka dodajemy poszatkowaną bazylię i listki oregano. Dusimy całość ok. 5 minut, najlepiej pod przykryciem.
W tym czasie przygotowujemy placki. Do cukinii dodajemy drobno pokrojoną szalotkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, koperek i miętę.
Fetę rozgniatamy widelcem i dodajemy do warzyw, wbijamy jajo i dokładnie mieszamy. W razie potrzeby, jeśli całość jest zbyt luźna, dosypujemy mąkę. Smażymy rumiane placki na rozgranej patelni z olejem.
Serwujemy placki z indykiem w sosie.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA