Kaczka w domowym sosie Hoisin

Przygotował:
Martyna Chomacka
- Seria kulinarna:
- Dzień dobry, obiad (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z kaczki
Składniki:
- 1 duża pierś z kaczki
- ⅓ pora
- ½ ogórka szklarniowego
- 100 g marynowanej tykwy
- kilka liści sałaty karbowanej
- kilka gałązek kolendry
- łyżeczka masła
- ząbek czosnku
- sól
- pieprz
sos Hoisin:
- 2 łyżki masła orzechowego
- 60 ml sosu sojowego
- 1 łyżka melasy lub ciemnego cukru Muscovado
- 1 łyżka ciemnego octu ryżowego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 ząbek czosnku
- łyżeczka Srirachy
- łyżeczka chińskiej przyprawy 5 Spice
- opcjonalnie woda do rozrzedzenia sosu
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Wszystkie składniki sosu łączymy ze sobą w rondelku i podgrzewamy przez 3-4 minuty. Jeśli sos jest zbyt gęsty można rozrzedzić go odrobiną wody. Następnie ściągamy sos z ognia, próbujemy i doprawiamy wg uznania.
Tłuszcz na kaczej piersi nacinamy w kratkę, nacieramy mocno solą i kładziemy na zimnej suchej patelni skórą do dołu. Pierś od strony mięsa doprawiamy pieprzem i solą. Zaczynamy rozgrzewać patelnię i wytapiamy tłuszcz ze skóry. To chwilę potrwa, nie zwiększamy ognia, niech zostanie średni/mały.
Gdy na patelni jest już dużo wytopionego tłuszczu, a skórka stała się złota i chrupiąca, przewracamy pierś na drugą stronę i zaczynamy bastować (polewać mięso tłuszczem z patelni).
Rozgniatamy ząbek czosnku, wrzucamy z łupiną na patelnię. Można teraz dodać łyżeczkę masła, ale generalnie wytopionego tłuszczu powinno być już naprawdę dużo. Całość bastujemy jeszcze 1-2 minuty, a następnie przekładamy do głębokiego talerza, zalewamy tłuszczem z patelni i przykrywamy drugim talerzem. Pierś dzięki temu odpocznie, a włókna mięsa się rozluźnią.
Wszystkie warzywa dokładnie oczyszczamy i kroimy w słupki. Tywkę tniemy w paski, kolendrę zostawiamy w gałązkach. Warzywa układamy na talerzu, jak wachlarz. Na środku kładziemy małe naczynie, do którego wlewamy sos. Po 7-9 minutach wyciągamy pierś spod przykrycia i kroimy ją pod kątem 60 stopni w plastry.
Kaczkę układamy obok warzyw, możemy posypać ją odrobiną pieprzu i smażoną szalotką. Pierś powinna być idealnie medium. Wkładamy kawałek kaczki w liść sałaty, dodajemy troszkę pora, odrobinę tykwy i ogórka, całość zalewamy łyżeczką sosu, dodajemy 1-2 listki kolendry, zawijamy i jemy ze smakiem.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź