Kaczka w domowym sosie Hoisin

Kaczka w domowym sosie Hoisin
Oceń przepis:
ocen Średnia ocena: 0

Przygotował:

Martyna Chomacka

Seria kulinarna:
Dzień dobry, obiad (odc. 6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z kaczki

Składniki:

  • 1 duża pierś z kaczki
  • ⅓ pora
  • ½ ogórka szklarniowego
  • 100 g marynowanej tykwy
  • kilka liści sałaty karbowanej
  • kilka gałązek kolendry
  • łyżeczka masła
  • ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
sos Hoisin:
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 60 ml sosu sojowego
  • 1 łyżka melasy lub ciemnego cukru Muscovado
  • 1 łyżka ciemnego octu ryżowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 ząbek czosnku
  • łyżeczka Srirachy
  • łyżeczka chińskiej przyprawy 5 Spice
  • opcjonalnie woda do rozrzedzenia sosu

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Wszystkie składniki sosu łączymy ze sobą w rondelku i podgrzewamy przez 3-4 minuty. Jeśli sos jest zbyt gęsty można rozrzedzić go odrobiną wody. Następnie ściągamy sos z ognia, próbujemy i doprawiamy wg uznania.

Tłuszcz na kaczej piersi nacinamy w kratkę, nacieramy mocno solą i kładziemy na zimnej suchej patelni skórą do dołu. Pierś od strony mięsa doprawiamy pieprzem i solą. Zaczynamy rozgrzewać patelnię i wytapiamy tłuszcz ze skóry. To chwilę potrwa, nie zwiększamy ognia, niech zostanie średni/mały.

Gdy na patelni jest już dużo wytopionego tłuszczu, a skórka stała się złota i chrupiąca, przewracamy pierś na drugą stronę i zaczynamy bastować (polewać mięso tłuszczem z patelni).

Rozgniatamy ząbek czosnku, wrzucamy z łupiną na patelnię. Można teraz dodać łyżeczkę masła, ale generalnie wytopionego tłuszczu powinno być już naprawdę dużo. Całość bastujemy jeszcze 1-2 minuty, a następnie przekładamy do głębokiego talerza, zalewamy tłuszczem z patelni i przykrywamy drugim talerzem. Pierś dzięki temu odpocznie, a włókna mięsa się rozluźnią.

Wszystkie warzywa dokładnie oczyszczamy i kroimy w słupki. Tywkę tniemy w paski, kolendrę zostawiamy w gałązkach. Warzywa układamy na talerzu, jak wachlarz. Na środku kładziemy małe naczynie, do którego wlewamy sos. Po 7-9 minutach wyciągamy pierś spod przykrycia i kroimy ją pod kątem 60 stopni w plastry.

Kaczkę układamy obok warzyw, możemy posypać ją odrobiną pieprzu i smażoną szalotką. Pierś powinna być idealnie medium. Wkładamy kawałek kaczki w liść sałaty, dodajemy troszkę pora, odrobinę tykwy i ogórka, całość zalewamy łyżeczką sosu, dodajemy 1-2 listki kolendry, zawijamy i jemy ze smakiem.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA